Het aantal jongeren dat zich tegen lawaai en luide muziek beschermt, is sinds 2011 gestegen van 3 naar 15 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen.
Het aantal jongeren dat zich tegen lawaai en luide muziek beschermt, is sinds 2011 gestegen van 3 naar 15 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen bij 550 jongeren. “De preventiecampagnes hebben dus effect”, klinkt het hoopvol. Jongeren staan ook positief tegenover de nieuwe geluidsnorm van 100 dB die werd ingevoerd.
Een op vier Vlaamse jongeren heeft last van tijdelijk oorsuizen (tinnitus) en een vijfde wordt permanent met het symptoom geconfronteerd, dat wordt veroorzaakt door blootstelling aan lawaai. Dat bleek al uit eerder onderzoek. De Vlaamse overheid reageerde de voorbije jaren met een aantal gehoorcampagnes zoals ‘Iets minder is de max’ of ‘Help ze niet naar de tuut’. Die campagnes lijken succesvol te zijn.
Geluidsnorm
“We hebben 550 jongeren voor en na de campagne bevraagd. Wat we hebben vastgesteld is dat wie in contact kwam met de campagne of andere initiatieven, opvallend meer de intentie heeft om gehoorbescherming te gebruiken. In 2011 gebruikte slechts 3 procent van de jongeren oortjes als ze naar een festival gingen. Vandaag doet 15 procent dat”, zegt Annick Gilles, die zopas haar doctorale studie over het fenomeen afwerkte. “Veel jongeren geven nu aan bang te zijn voor te luide muziek. Enkele jaren geleden vonden ze het niet zo’n drama dat ze één dag last hadden van oorsuizen, maar nu weten ze dat die schade permanent kan zijn. Het taboe rond gehoorbescherming is doorbroken.”
De jongeren werden ook bevraagd over de geluidsnorm van 100 dB en andere regels die Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) invoerde en waartegen veel protest rees. “De meeste jongeren hebben er geen probleem mee. Ze vinden nog luidere muziek niet nodig. De huidige situatie vinden ze best oké. De muziek is voldoende luid en het is nog mogelijk om met elkaar te communiceren tijdens een optreden”, stelt Gilles. Ze voerde ook gehoortesten uit bij 87 jongeren, waarbij op een verrassende conclusie werd gestoten. Zoals vroeger bleek wel een vijfde permanent oorsuizen te ervaren. Nieuw was dat ze allemaal over een normale gehoorfunctie beschikken, behalve wanneer het op het verstaan van spraak bij ruis aankomt. “Daar presteren de jongeren met tinnitus duidelijk minder. Dit onderzoek toont dus aan dat er ergens tussen het oor en de hersenen schade is. Via verder onderzoek willen we de oorzaak achterhalen.”
Tinnitus
De Vlaamse campagne bereikte zowat een vijfde van de doelgroep (14-18-jarigen). Gecombineerd met andere initiatieven werd uiteindelijk 40 procent van de ondervraagde jongeren bereikt. Een onderverdeling van het effect per campagne is er niet.
Een voortzetting van de campagnes heeft volgens Gilles weldegelijk effect. “85 procent van de jongeren gebruikt geen gehoorbescherming en elke gehoorbescherming is beter dan geen. Ook op school kan aan sensibilisering gedaan worden. We zien ook dat dat al meer het geval is. Veel scholen komen om raad en informatie vragen”, aldus Gilles. Oorsuizen heeft volgens de onderzoeker vooral psychologische gevolgen. “Het kan een grote invloed op je leven krijgen, zoals afgeleid worden in een stille ruimte, bijvoorbeeld bij het studeren of ’s avonds bij het slapen gaan. Tinnitus kan leiden tot depressies en in extreme gevallen zelfs tot zelfdoding”. Gehoorbescherming bestaat in vele vormen, zoals de klassieke oordoppen, wassen dopjes, tot duurdere, op maat gemaakte oordoppen met geluidsfilters. (Belga/AVE)