De hiv-epidemie is nog steeds niet onder controle. In 51 van de 53 lidstaten van de Europese WHO-regio werden in 2010 in totaal 118.000 nieuwe gevallen opgetekend, zo blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC).

Meer dan driekwart van de nieuwe gevallen werd opgetekend in Oost-Europa. Eind 2010 waren 712.477 hiv-besmettingen gemeld. Daarbovenop komen minstens 500.000 gevallen in Rusland en 180.000 in landen die niet over data beschikken van voor de periode 2002-2004 (Frankrijk, Italië en Spanje). Dat zou het totaal op ongeveer 1,4 miljoen brengen in de regio. In licht van die ontwikkelingen hebben de 53 lidstaten een nieuw Europees Actieplan voor hiv/aids 2012-2015 goedgekeurd.

Hiv-status blijft vaak geheim voor losse partners

Bovendien blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen (UA) dat seropositieve homo- en biseksuele mannen hun hiv-status dikwijls niet bekend maken aan losse seksuele partners, uit angst om afgewezen te worden. Vaste partners worden meestal wel ingelicht.

De mannen in kwestie vinden het echter wel belangrijk dat het seksueel contact veilig gebeurt. Nog volgens het onderzoek vinden seropositieve mannen de rol van professionele hulpverleners erg belangrijk. Cruciaal is vooral een niet oordelende en ondersteunende houding zonder discriminatie. Ze mogen ook niet steeds aandringen op het bekendmaken van de hiv-status, maar zouden wel vaker de positieve aspecten van die 'onthulling' moeten belichten.

Wereldaidsdag

Donderdag 1 december is het Wereldaidsdag. Sensoa organiseert opnieuw tal van activiteiten rond de aidsproblematiek. Zo is er een benefietconcert met onder meer Sioen, Flip Kowlier en Helmut Lotti in de Antwerpse Roma en worden er rode lintjes uitgedeeld in de stations van de voornaamste Vlaamse steden. (Belga/TE)

De hiv-epidemie is nog steeds niet onder controle. In 51 van de 53 lidstaten van de Europese WHO-regio werden in 2010 in totaal 118.000 nieuwe gevallen opgetekend, zo blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC). Meer dan driekwart van de nieuwe gevallen werd opgetekend in Oost-Europa. Eind 2010 waren 712.477 hiv-besmettingen gemeld. Daarbovenop komen minstens 500.000 gevallen in Rusland en 180.000 in landen die niet over data beschikken van voor de periode 2002-2004 (Frankrijk, Italië en Spanje). Dat zou het totaal op ongeveer 1,4 miljoen brengen in de regio. In licht van die ontwikkelingen hebben de 53 lidstaten een nieuw Europees Actieplan voor hiv/aids 2012-2015 goedgekeurd. Hiv-status blijft vaak geheim voor losse partners Bovendien blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen (UA) dat seropositieve homo- en biseksuele mannen hun hiv-status dikwijls niet bekend maken aan losse seksuele partners, uit angst om afgewezen te worden. Vaste partners worden meestal wel ingelicht. De mannen in kwestie vinden het echter wel belangrijk dat het seksueel contact veilig gebeurt. Nog volgens het onderzoek vinden seropositieve mannen de rol van professionele hulpverleners erg belangrijk. Cruciaal is vooral een niet oordelende en ondersteunende houding zonder discriminatie. Ze mogen ook niet steeds aandringen op het bekendmaken van de hiv-status, maar zouden wel vaker de positieve aspecten van die 'onthulling' moeten belichten. Wereldaidsdag Donderdag 1 december is het Wereldaidsdag. Sensoa organiseert opnieuw tal van activiteiten rond de aidsproblematiek. Zo is er een benefietconcert met onder meer Sioen, Flip Kowlier en Helmut Lotti in de Antwerpse Roma en worden er rode lintjes uitgedeeld in de stations van de voornaamste Vlaamse steden. (Belga/TE)