Volgens Deens onderzoek heeft sporten in de stad zin. De gunstige effecten van lichaamsbeweging zijn belangrijker voor onze gezondheid dan de negatieve effecten die we ondervinden van de luchtvervuiling.

Vraagt u zich ook wel eens af of rennen in stedelijk gebied wel zo verstandig is? Volgens een nieuwe studie van de universiteit van Kopenhagen is het dat zeker. De studie toont aan dat, ondanks de negatieve effecten van luchtverontreiniging op de gezondheid, luchtvervuiling niet als een reden moet worden gezien om niet te sporten in de stad.

Luchtverontreinigende stoffen in open lucht

Het is bekend dat fysieke activiteit de inname van luchtverontreinigende stoffen in de longen bevordert. Daarom doen velen liever niet aan sport in de open lucht in de stad.

'Rekening houdend met een toename van ziekten als gevolg van minder fysieke activiteit en de toename van overgewicht in onze moderne samenleving, wijzen onze onderzoeksresultaten toch op een positief effect van lichaamsbeweging', zegt onderzoekster Zorana Jovanovic Andersen. 'Dat effect geldt zelfs voor gebieden met hoge luchtvervuiling.'

'Natuurlijk adviseren we om in de mate van het mogelijke te kiezen voor de groene zones en de parken in de stad, en de nabijheid van drukke wegen te vermijden', voegt ze daar aan toe.

Vijfde minder sterfgevallen

Het onderzoek is de eerste grootschalige studie naar de gezamenlijke effecten van lichaamsbeweging en luchtvervuiling op mortaliteit.

Aan de Deense studie deden 52.061 proefpersonen mee tussen 50 en 65 jaar oud. Allen woonden in de steden Aarhus en Kopenhagen.

De onderzoekers stelden 20 procent minder sterfgevallen vast bij de personen die aan lichaamsbeweging deden dan bij hen die niet aan sport deden, zelfs onder de personen die in de meest vervuilde gebieden woonden zoals het centrum van Aarhus en Kopenhagen of dicht bij drukke wegen of snelwegen.

Andersen merkt wel op dat deze resultaten betrekking hebben op Denemarken en plekken met vergelijkbare hoeveelheden luchtverontreiniging. Ze zijn niet noodzakelijk hetzelfde in andere steden in de wereld waar een hogere luchtverontreiniging heerst.

De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives. (IPS)

Volgens Deens onderzoek heeft sporten in de stad zin. De gunstige effecten van lichaamsbeweging zijn belangrijker voor onze gezondheid dan de negatieve effecten die we ondervinden van de luchtvervuiling.Vraagt u zich ook wel eens af of rennen in stedelijk gebied wel zo verstandig is? Volgens een nieuwe studie van de universiteit van Kopenhagen is het dat zeker. De studie toont aan dat, ondanks de negatieve effecten van luchtverontreiniging op de gezondheid, luchtvervuiling niet als een reden moet worden gezien om niet te sporten in de stad.Het is bekend dat fysieke activiteit de inname van luchtverontreinigende stoffen in de longen bevordert. Daarom doen velen liever niet aan sport in de open lucht in de stad.'Rekening houdend met een toename van ziekten als gevolg van minder fysieke activiteit en de toename van overgewicht in onze moderne samenleving, wijzen onze onderzoeksresultaten toch op een positief effect van lichaamsbeweging', zegt onderzoekster Zorana Jovanovic Andersen. 'Dat effect geldt zelfs voor gebieden met hoge luchtvervuiling.''Natuurlijk adviseren we om in de mate van het mogelijke te kiezen voor de groene zones en de parken in de stad, en de nabijheid van drukke wegen te vermijden', voegt ze daar aan toe.Het onderzoek is de eerste grootschalige studie naar de gezamenlijke effecten van lichaamsbeweging en luchtvervuiling op mortaliteit.Aan de Deense studie deden 52.061 proefpersonen mee tussen 50 en 65 jaar oud. Allen woonden in de steden Aarhus en Kopenhagen.De onderzoekers stelden 20 procent minder sterfgevallen vast bij de personen die aan lichaamsbeweging deden dan bij hen die niet aan sport deden, zelfs onder de personen die in de meest vervuilde gebieden woonden zoals het centrum van Aarhus en Kopenhagen of dicht bij drukke wegen of snelwegen.Andersen merkt wel op dat deze resultaten betrekking hebben op Denemarken en plekken met vergelijkbare hoeveelheden luchtverontreiniging. Ze zijn niet noodzakelijk hetzelfde in andere steden in de wereld waar een hogere luchtverontreiniging heerst.De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives. (IPS)