Het gaat om contracten die de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid sluit met farmabedrijven over erg dure geneesmiddelen. VolgensSP.A kan dat veel goedkoper. Volgens Het Laatste Nieuws kostte het gebruik van deze middelen ons land tot 500 miljoen euro te veel, terwijl onze buurlanden wel een goedkoper middel gebruiken, merken Depraetere en Jiroflée op.

'Niemand heeft iets aan geneesmiddelen die onbetaalbaar zijn en de grote farmabedrijven alleen maar winst opleveren', zeggen de Kamerleden. 'Dat kan toch niet het beleid zijn van een minister van Volksgezondheid?'

In 2016 heeft Maggie De Block expliciet in de wet laten opnemen dat alleen de minister - zij dus - en een select clubje om de tafel mogen weten hoe de geheime deals met grote farmabedrijven precies in elkaar steken. De leden van die werkgroep zijn sindsdien gebonden aan strikte wettelijke geheimhouding.

'Vandaag is een specifiek geneesmiddel peperduur, terwijl dat in onze buurlanden niet zo is. Dat betekent niet alleen dat farmabedrijven bij ons gigantische winsten opstrijken, maar dat het gezondheidsbudget op die manier ook flink onder druk wordt gezet. Dat geld kun je dus niet meer aan iets anders uitgeven', stelt Depraetere. 'Die strikte geheimhouding die in 2016 verankerd werd in de wet, en die er nota bene kwam op verzoek van de farma zelf, dat kan niet in een democratie. En al zeker niet als het met belastinggeld is. Daarom dient SP.A een wetsvoorstel in om het parlement, via het Rekenhof, inzage te laten krijgen in die contracten. Want nu kan Maggie De Block eender wat komen vertellen in het parlement. Ze kan zich altijd verschuilen achter die wet dat ze niks mag zeggen', vult Jiroflée aan.

De SP.A'ers wijzen erop dat sinds Maggie De Block minister van Volksgezondheid is, er een explosie van geheime deals met de farma is. Uit het laatste rapport van het Rekenhof (september 2019) blijkt dat de uitgaven voor geheime contracten tussen 2016 en 2018 stegen van 18,55 procent tot 29,07 procent van het geneesmiddelenbudget. 'Dit loopt stilaan de spuigaten uit. De belastingbetaler heeft het recht om te weten wat er met zijn geld gebeurt. En de patiënt heeft recht op geneesmiddelen die betaalbaar zijn', vinden Depraetere en Jiroflée.

Met het wetsvoorstel wil SP.A dat het Rekenhof - op verzoek van een kamerlid - toegang krijgt tot de volledigheid van de contracten om gemotiveerde vragen van de parlementsleden te kunnen beantwoorden.

Het gaat om contracten die de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid sluit met farmabedrijven over erg dure geneesmiddelen. VolgensSP.A kan dat veel goedkoper. Volgens Het Laatste Nieuws kostte het gebruik van deze middelen ons land tot 500 miljoen euro te veel, terwijl onze buurlanden wel een goedkoper middel gebruiken, merken Depraetere en Jiroflée op.'Niemand heeft iets aan geneesmiddelen die onbetaalbaar zijn en de grote farmabedrijven alleen maar winst opleveren', zeggen de Kamerleden. 'Dat kan toch niet het beleid zijn van een minister van Volksgezondheid?' In 2016 heeft Maggie De Block expliciet in de wet laten opnemen dat alleen de minister - zij dus - en een select clubje om de tafel mogen weten hoe de geheime deals met grote farmabedrijven precies in elkaar steken. De leden van die werkgroep zijn sindsdien gebonden aan strikte wettelijke geheimhouding. 'Vandaag is een specifiek geneesmiddel peperduur, terwijl dat in onze buurlanden niet zo is. Dat betekent niet alleen dat farmabedrijven bij ons gigantische winsten opstrijken, maar dat het gezondheidsbudget op die manier ook flink onder druk wordt gezet. Dat geld kun je dus niet meer aan iets anders uitgeven', stelt Depraetere. 'Die strikte geheimhouding die in 2016 verankerd werd in de wet, en die er nota bene kwam op verzoek van de farma zelf, dat kan niet in een democratie. En al zeker niet als het met belastinggeld is. Daarom dient SP.A een wetsvoorstel in om het parlement, via het Rekenhof, inzage te laten krijgen in die contracten. Want nu kan Maggie De Block eender wat komen vertellen in het parlement. Ze kan zich altijd verschuilen achter die wet dat ze niks mag zeggen', vult Jiroflée aan. De SP.A'ers wijzen erop dat sinds Maggie De Block minister van Volksgezondheid is, er een explosie van geheime deals met de farma is. Uit het laatste rapport van het Rekenhof (september 2019) blijkt dat de uitgaven voor geheime contracten tussen 2016 en 2018 stegen van 18,55 procent tot 29,07 procent van het geneesmiddelenbudget. 'Dit loopt stilaan de spuigaten uit. De belastingbetaler heeft het recht om te weten wat er met zijn geld gebeurt. En de patiënt heeft recht op geneesmiddelen die betaalbaar zijn', vinden Depraetere en Jiroflée. Met het wetsvoorstel wil SP.A dat het Rekenhof - op verzoek van een kamerlid - toegang krijgt tot de volledigheid van de contracten om gemotiveerde vragen van de parlementsleden te kunnen beantwoorden.