Het aantal geregistreerde soa's is in 2012 verder gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) waarover Sensoa bericht.

Chlamydia is de meest gediagnosticeerde soa. Sinds 2002 neemt het aantal gevallen gemiddeld met 16 procent per jaar toe, maar tussen 2011 en 2012 is er een toename van 23 procent. Sensoa merkt op dat het aantal uitgevoerde testen vorig jaar wel in dezelfde mate is toegenomen.

Meer tests

Omdat zowel het aantal tests als het aantal diagnoses gestegen is, "kan men niet met zekerheid stellen dat het aantal chlamydia-infecties in opmars is, dan wel dat er meer getest wordt". Uit de cijfers blijkt dat vrouwen tussen 15 en 30 jaar het meest getroffen zijn, met bijna dubbel zoveel registraties als de mannen.

Ook gonorroe kent een opvallende toename, dat tijdens de laatste 10 jaar met gemiddeld 13 procent toenam. Daar zijn mannen van 15 tot 35 jaar de meest getroffen groep, en bij hen worden 3,2 keer meer infecties geregistreerd dan bij vrouwen.

2 op 3 vrouwen geen klachten

Twee op de drie vrouwen met chlamydia en gonorroe hadden geen klacht of symptoom. "Dat wijst op het asymptomatisch verloop van deze infecties", zegt Sensoa. "Deze vaststelling onderlijnt het risico op complicaties bij vrouwen, aangezien deze infecties een oorzaak kunnen zijn van vruchtbaarheidsproblemen."

Hetzelfde is te zien bij syfilis, al neemt daar de stijgende trend af. Zowel chlamydia, gonorroe als syfilis zijn goed behandelbaar. Sensoa voegt er wel aan toe dat een soa hebben het risico vergroot om via onbeschermde seks besmet te raken met hiv.

Van de geregistreerde soa-patiënten is 3 procent ook met hiv gediagnosticeerd. Met het rapport is het mogelijk een gedocumenteerd beeld te krijgen van de evolutie van soa's in België, en biedt eveneens "informatie die essentieel is voor de planning van preventie- en controle-activiteiten". (Belga/AVE)

Het aantal geregistreerde soa's is in 2012 verder gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) waarover Sensoa bericht. Chlamydia is de meest gediagnosticeerde soa. Sinds 2002 neemt het aantal gevallen gemiddeld met 16 procent per jaar toe, maar tussen 2011 en 2012 is er een toename van 23 procent. Sensoa merkt op dat het aantal uitgevoerde testen vorig jaar wel in dezelfde mate is toegenomen.Omdat zowel het aantal tests als het aantal diagnoses gestegen is, "kan men niet met zekerheid stellen dat het aantal chlamydia-infecties in opmars is, dan wel dat er meer getest wordt". Uit de cijfers blijkt dat vrouwen tussen 15 en 30 jaar het meest getroffen zijn, met bijna dubbel zoveel registraties als de mannen. Ook gonorroe kent een opvallende toename, dat tijdens de laatste 10 jaar met gemiddeld 13 procent toenam. Daar zijn mannen van 15 tot 35 jaar de meest getroffen groep, en bij hen worden 3,2 keer meer infecties geregistreerd dan bij vrouwen. Twee op de drie vrouwen met chlamydia en gonorroe hadden geen klacht of symptoom. "Dat wijst op het asymptomatisch verloop van deze infecties", zegt Sensoa. "Deze vaststelling onderlijnt het risico op complicaties bij vrouwen, aangezien deze infecties een oorzaak kunnen zijn van vruchtbaarheidsproblemen." Hetzelfde is te zien bij syfilis, al neemt daar de stijgende trend af. Zowel chlamydia, gonorroe als syfilis zijn goed behandelbaar. Sensoa voegt er wel aan toe dat een soa hebben het risico vergroot om via onbeschermde seks besmet te raken met hiv. Van de geregistreerde soa-patiënten is 3 procent ook met hiv gediagnosticeerd. Met het rapport is het mogelijk een gedocumenteerd beeld te krijgen van de evolutie van soa's in België, en biedt eveneens "informatie die essentieel is voor de planning van preventie- en controle-activiteiten". (Belga/AVE)