Een verkoudheid kondigt zich meestal aan met een drupneus. Een vloed van vocht van de slijmcellen die zo proberen om de irritante virussen weg te spoelen.

Soms lukt dat en ben je na enkele dagen van alle miserie verlost. Duurt de infectie langer, dan wordt het slijm stilaan weer dikker en taaier. Het verandert gewoonlijk ook van kleur, iets tussen geel en lichtgroen. Die kleur verschilt niet zoveel van de etter die je ook bij ontstoken huidwonden ziet en dat is maar normaal ook.

Want net zoals in etter zit het snot bij een verkoudheid vol resten van het gevecht tussen ons afweersysteem en de ongewenste indringers. Dat zijn vooral bacteriën. Deze bacteriën zijn niet de oorzaak van de verkoudheid, maar maken wel van de gelegenheid gebruik om lekker in onze luchtwegen huis te houden nu de afweer daar wat minder is.

Onderdruk zuigt weg

Dat snot zou je dus beter weghalen door de neus op te halen dan door te snuiten en daar is een zeer goede uitleg voor. Wanneer je snuit, loopt de druk in de neus immers hoog op. Die hoge druk zou slijm in de sinusholten stuwen, hun uitgangen verstoppen en zo bijdragen tot ontstekingen en sinusitis. Allemaal dingen die je niet wil.

Wanneer je de neus ophaalt, creëer je een omgekeerd effect. Je zorgt zo namelijk voor een onderdruk in de neus die de slijmen wegzuigt uit de neus. Meer nog, je zuigt misschien zelfs een beetje van het slijm uit de sinusholten weg, wat de druk en de ontsteking daar kan verlichten.

En dat alles zonder schadelijke gevolgen voor wat dan ook. Want de dode afweer- en slijmcellen en wat er verder nog allemaal in het snot zit van verkoudheidsvirussen en bacteriën zijn geen maat voor het zuur dat hen in de maag opwacht. Ons lichaam weet er vlot weg mee.

Luidruchtig neustoeteren

Toegegeven, snot opsnuiven en inslikken staat niet netjes. Maar je kan het wel discreet en eventueel weg van de mensen doen. Luidruchtig neustoeteren is overigens ook geen pretje voor je omgeving.

Plus, alles is relatief. Chinezen bijvoorbeeld gruwen van wat wij doen met een zakdoek. Terwijl wij koude rillingen krijgen als we hen aan het werk zien en horen.

Snot inslikken

Bovendien gaat het hier om onze gezondheid en die is meer waard dan wat gefronste wenkbrauwen en een donkere blik. Al moeten we durven toegeven dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het ophalen van de neus gezonder is dan snuiten.

Maar besef ook dat je elke dag van je leven snot inslikt. De afgedankte slijmen uit je neus worden immers constant afgevoerd naar de keelholte en eens daar aangekomen, slik je ze in. Volledig automatisch, zonder dat je er ook maar aan denkt.

De neus ophalen? Toch niet zo vies en vreemd dus.

Een verkoudheid kondigt zich meestal aan met een drupneus. Een vloed van vocht van de slijmcellen die zo proberen om de irritante virussen weg te spoelen. Soms lukt dat en ben je na enkele dagen van alle miserie verlost. Duurt de infectie langer, dan wordt het slijm stilaan weer dikker en taaier. Het verandert gewoonlijk ook van kleur, iets tussen geel en lichtgroen. Die kleur verschilt niet zoveel van de etter die je ook bij ontstoken huidwonden ziet en dat is maar normaal ook. Want net zoals in etter zit het snot bij een verkoudheid vol resten van het gevecht tussen ons afweersysteem en de ongewenste indringers. Dat zijn vooral bacteriën. Deze bacteriën zijn niet de oorzaak van de verkoudheid, maar maken wel van de gelegenheid gebruik om lekker in onze luchtwegen huis te houden nu de afweer daar wat minder is.Dat snot zou je dus beter weghalen door de neus op te halen dan door te snuiten en daar is een zeer goede uitleg voor. Wanneer je snuit, loopt de druk in de neus immers hoog op. Die hoge druk zou slijm in de sinusholten stuwen, hun uitgangen verstoppen en zo bijdragen tot ontstekingen en sinusitis. Allemaal dingen die je niet wil.Wanneer je de neus ophaalt, creëer je een omgekeerd effect. Je zorgt zo namelijk voor een onderdruk in de neus die de slijmen wegzuigt uit de neus. Meer nog, je zuigt misschien zelfs een beetje van het slijm uit de sinusholten weg, wat de druk en de ontsteking daar kan verlichten. En dat alles zonder schadelijke gevolgen voor wat dan ook. Want de dode afweer- en slijmcellen en wat er verder nog allemaal in het snot zit van verkoudheidsvirussen en bacteriën zijn geen maat voor het zuur dat hen in de maag opwacht. Ons lichaam weet er vlot weg mee. Toegegeven, snot opsnuiven en inslikken staat niet netjes. Maar je kan het wel discreet en eventueel weg van de mensen doen. Luidruchtig neustoeteren is overigens ook geen pretje voor je omgeving.Plus, alles is relatief. Chinezen bijvoorbeeld gruwen van wat wij doen met een zakdoek. Terwijl wij koude rillingen krijgen als we hen aan het werk zien en horen. Bovendien gaat het hier om onze gezondheid en die is meer waard dan wat gefronste wenkbrauwen en een donkere blik. Al moeten we durven toegeven dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het ophalen van de neus gezonder is dan snuiten. Maar besef ook dat je elke dag van je leven snot inslikt. De afgedankte slijmen uit je neus worden immers constant afgevoerd naar de keelholte en eens daar aangekomen, slik je ze in. Volledig automatisch, zonder dat je er ook maar aan denkt.De neus ophalen? Toch niet zo vies en vreemd dus.