Fabrikanten van dit soort slimme geneesmiddelendoosjes pretenderen al lang dat hun gadget dé uitvinding is om patiënten eraan te herinneren dat ze hun pillen moeten nemen. Maar echt wetenschappelijk bewijs was er niet....

Tot eerder deze week in Tilburg Marcia Vervloet haar doctoraatsthesis voorstelde. Zij volgde 161 diabetespatiënten die ingeschakeld werden in een Real Time Medication Monitoring (RTMM) project. Daarbij kregen ze van hun apotheker een 'slim' medicatiedoosje met hun pillen.

Het doosje werd geprogrammeerd. Daardoor gebeurde er niets als ze op het juiste tijdstip de medicijndoos openden. Werd het doosje echter niet op tijd geopend - waardoor kon worden verondersteld dat de patiënten hun pillen vergaten in te nemen - dan kregen ze een sms'je dat hen eraan herinnerde dat ze hun pillen nog moesten innemen. Marcia Vervloet koos voor diabetespatiënten omdat het net voor die patiënten ontzettend belangrijk is hun medicatie precies op tijd te nemen.

De keuze van de patiënten was niet toevallig. Het ging om patiënten die in het verleden al hadden bewezen dat ze het niet zo nauw namen met hun medicatieschema. Het experiment bleek een nog positiever resultaat te hebben dan verwacht. De onderzoekers dachten immers dat de patiënten in een eerste termijn door de sms-herinneringen hun pillen beter zouden innemen, maar dat het effect zou vervagen.

Maar uit het onderzoek bleek dat patiënten die het RTMM-systeem gebruikten hun pillen niet alleen tijdens de testfase veel trouwer innamen, maar anderhalf jaar nadat de sms'jes waren gestopt, nog altijd consequenter hun pillen innamen dan patiënten die in eerste instantie geen sms kregen. De onderzoekers wijten dat langetermijneffect aan het feit dat de patiënten alleen een sms kregen als ze hun pil vergaten in te nemen en niet als verwittiging als het uur was aangebroken waarop ze de pillen moesten nemen. Daardoor werd gewenning vermeden.

Fabrikanten van dit soort slimme geneesmiddelendoosjes pretenderen al lang dat hun gadget dé uitvinding is om patiënten eraan te herinneren dat ze hun pillen moeten nemen. Maar echt wetenschappelijk bewijs was er niet.... Tot eerder deze week in Tilburg Marcia Vervloet haar doctoraatsthesis voorstelde. Zij volgde 161 diabetespatiënten die ingeschakeld werden in een Real Time Medication Monitoring (RTMM) project. Daarbij kregen ze van hun apotheker een 'slim' medicatiedoosje met hun pillen. Het doosje werd geprogrammeerd. Daardoor gebeurde er niets als ze op het juiste tijdstip de medicijndoos openden. Werd het doosje echter niet op tijd geopend - waardoor kon worden verondersteld dat de patiënten hun pillen vergaten in te nemen - dan kregen ze een sms'je dat hen eraan herinnerde dat ze hun pillen nog moesten innemen. Marcia Vervloet koos voor diabetespatiënten omdat het net voor die patiënten ontzettend belangrijk is hun medicatie precies op tijd te nemen. De keuze van de patiënten was niet toevallig. Het ging om patiënten die in het verleden al hadden bewezen dat ze het niet zo nauw namen met hun medicatieschema. Het experiment bleek een nog positiever resultaat te hebben dan verwacht. De onderzoekers dachten immers dat de patiënten in een eerste termijn door de sms-herinneringen hun pillen beter zouden innemen, maar dat het effect zou vervagen. Maar uit het onderzoek bleek dat patiënten die het RTMM-systeem gebruikten hun pillen niet alleen tijdens de testfase veel trouwer innamen, maar anderhalf jaar nadat de sms'jes waren gestopt, nog altijd consequenter hun pillen innamen dan patiënten die in eerste instantie geen sms kregen. De onderzoekers wijten dat langetermijneffect aan het feit dat de patiënten alleen een sms kregen als ze hun pil vergaten in te nemen en niet als verwittiging als het uur was aangebroken waarop ze de pillen moesten nemen. Daardoor werd gewenning vermeden.