Smeren kan je leren: de 15 regels van de zonnebescherming

© Belga

Na een hele winter binnen zitten, is onze huid niks meer gewoon. Daarom waarschuwen dermatologen voor de eerste lentezon en hameren ze op het belang van nu al goed te smeren. Dit zijn de 15 regels van het veilig smeren. Vergeet je lippen niet!

Almaar meer Belgen krijgen huidkanker, in de toekomst zal dat aantal zelfs nog oplopen. Omdat levensstijl, met name te veel zon en zonnebank, de belangrijkste oorzaak is van huidkanker, kan preventie wel degelijk een belangrijk verschil maken.

Brigitte Boonen, experte huidkankerpreventie bij Stichting tegen Kanker, schreef samen met experten van verschillende universiteiten het boek ‘Red je vel’, gebaseerd op het recentste wetenschappelijk onderzoek. Boonen lijst onder andere onderstaande regels op voor het veilig insmeren met zonnecrème.

1. Kies een aangenaam zonnebrandproduct, afgestemd op je huidtype en de omstandigheden. Gebruik een voldoende hoge beschermingsfactor (SPF), of vraag raad aan je apotheker.

2. Kies een product met een breedspectrumfilter, dat ook uv A blokkeert.

3. Smeer je het hele jaar door in op zonnige dagen als er sneeuw ligt of als je op het water bent. Smeer je in op alle zonnige of lichtbewolkte dagen van half maart tot half oktober, wanneer tot 80 procent van de schadelijke uv-stralen door de wolken dringt.

4. Smeer je niet alleen in voor het zonnebaden, maar ook als je gaat tuinieren, lezen, wandelen, fietsen of een andere activiteit wil doen in de zon.

5. Denk niet dat het eerste half uurtje in de zon geen kwaad kan. Veilig zonnen zonder zonnebrandproduct bestaat niet.

6. Gebruik het product 15 tot 30 minuten vóór je buiten komt, zodat je huid de actieve stoffen tijdig kan absorberen en je meteen beschermd bent in de zon.

7. Wil je per se opgemaakt in de zon? Smeer je dan ’s ochtends in met een zonnebrandproduct en breng een half uur later je make-up aan. Vergeet niet dat sommige cosmetica de huid kunnen irriteren onder invloed van uv.

8. Gebruik lippenbalsem met een SPF, want huidkanker treft ook de lippen.

9. Smeer genoeg. Een volwassene heeft telkens twee eetlepels zonneproduct nodig. Regel op vakantie één grote fles per gezinslid per week.

10. Smeer je om de twee uur opnieuw in, zelfs als je weinig zweet en niet zwemt.

11. Muggenmelk met DEET kan de doeltreffendheid van zonneproducten aantasten. Trek liever kleren aan tegen vervelende beestjes.

12. Gebruik een waterafstotend zonnebrandproduct als je lang in het water blijft. Smeer je na elke zwembeurt – kort of lang – opnieuw in. Zelfs een waterafstotend product spoelt zonnecrème gedeeltelijk weg en het risico bestaat dat je de rest na het zwemmen ongewild met je handdoek afveegt.

13. Smeer ook achter je oren, op je voetzolen, in je knieholten en op je neus.

14. Smeer je ook in als je altijd in de schaduw blijft.

15. Gebruik geen aangebroken zonnebrandproduct dat meer dan een jaar oud is. Doe je dat toch, halveer dan de tijd die je volgens de SPF in de zon kunt blijven.

Smeren kan je leren: de 15 regels van de zonnebescherming

Opgelet: Zonnebrandproducten komen slechts op de derde plaats in het rijtje van beschermingsmaatregelen. De belangrijkste maatregel blijft: je blootstelling aan uv-straling beperken. Dat betekent in de eerste plaats de schaduw op zoeken, vooral tussen 11 en 16 uur. Als je toch in de zon komt, doe je er goed aan om je lichaam zoveel mogelijk te beschermen met kleren, een hoofddeksel en een zonnebril.

‘Red je vel, de basisgids over huidkanker en huidkankerpreventie’ door Brigitte Boonen, uitgegeven bij Lannoo. Meer info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content