Voedselveiligheid op school krijgt nog niet de aandacht die het verdient van ouders, leerkrachten en directie. Minder dan 1 op 5 kinderen heeft de mogelijkheid om zijn lunch koel te bewaren en slechts 10 procent moet op school verplicht zijn handen wassen voor het eten. Dat blijkt uit onderzoek van Tetra Pak.

Tetra Pak, dat actief is in voedselverwerkings- en verpakkingsoplossingen, deed samen met GoodPlanet, een organisatie die jongeren en volwassenen duurzaam leert leven, in juni een nationale bevraging bij 350 kinderen tussen 8 en 12 jaar waarin gepeild werd naar voedselveiligheid en hygiëne op school.

Milieuvriendelijk

Vaak geven ouders milieuvriendelijke verpakkingen mee naar school maar vergeten ze daarbij de hygiëne. Zo verkiest een meerderheid van de ouders (65 procent) om een brooddoos mee te geven, maar maakt 1 op de 10 ouders deze niet dagelijks schoon. Een brooddoos of drinkbeker een hele voormiddag in een warm klaslokaal laten liggen, is volgens Tetra Pak niet erg hygiënisch. 'Toch heeft 4 op de 5 leerlingen niet de mogelijkheid om zijn of haar lunch koel te bewaren', zegt Birgit Kamp van Tetra Pak.

Nauwelijks 1 op de 10 leerlingen heeft een plaats in de klas of op school om zijn drinkbeker koel te houden. 'Vooral in de zomer wanneer het buiten warm is, moeten ouders en leerkrachten extra aandacht besteden aan voedselhygiëne', zegt Kamp.

Handen wassen

Handen wassen voor het eten blijkt meer een gewoonte thuis te zijn dan op school. Ruim 3 op de 4 kinderen heeft de gewoonte om thuis de handen te wassen, terwijl ze dat op school beduidend minder vaak doen (37 procent).

Tetra Pak roept scholen op om kinderen te informeren en te sensibiliseren over het belang van hygiëne en veilig omgaan met voedsel. 'Kleine aanpassingen, zoals een koelkast of koelruimte voor de brooddozen, dagelijks brooddozen afwassen en kinderen verplichten om hun handen te wassen, dragen bij tot een voedselveilige schoolomgeving', aldus Kamp. (Belga/AVE)

Voedselveiligheid op school krijgt nog niet de aandacht die het verdient van ouders, leerkrachten en directie. Minder dan 1 op 5 kinderen heeft de mogelijkheid om zijn lunch koel te bewaren en slechts 10 procent moet op school verplicht zijn handen wassen voor het eten. Dat blijkt uit onderzoek van Tetra Pak.Tetra Pak, dat actief is in voedselverwerkings- en verpakkingsoplossingen, deed samen met GoodPlanet, een organisatie die jongeren en volwassenen duurzaam leert leven, in juni een nationale bevraging bij 350 kinderen tussen 8 en 12 jaar waarin gepeild werd naar voedselveiligheid en hygiëne op school.Vaak geven ouders milieuvriendelijke verpakkingen mee naar school maar vergeten ze daarbij de hygiëne. Zo verkiest een meerderheid van de ouders (65 procent) om een brooddoos mee te geven, maar maakt 1 op de 10 ouders deze niet dagelijks schoon. Een brooddoos of drinkbeker een hele voormiddag in een warm klaslokaal laten liggen, is volgens Tetra Pak niet erg hygiënisch. 'Toch heeft 4 op de 5 leerlingen niet de mogelijkheid om zijn of haar lunch koel te bewaren', zegt Birgit Kamp van Tetra Pak.Nauwelijks 1 op de 10 leerlingen heeft een plaats in de klas of op school om zijn drinkbeker koel te houden. 'Vooral in de zomer wanneer het buiten warm is, moeten ouders en leerkrachten extra aandacht besteden aan voedselhygiëne', zegt Kamp.Handen wassen voor het eten blijkt meer een gewoonte thuis te zijn dan op school. Ruim 3 op de 4 kinderen heeft de gewoonte om thuis de handen te wassen, terwijl ze dat op school beduidend minder vaak doen (37 procent).Tetra Pak roept scholen op om kinderen te informeren en te sensibiliseren over het belang van hygiëne en veilig omgaan met voedsel. 'Kleine aanpassingen, zoals een koelkast of koelruimte voor de brooddozen, dagelijks brooddozen afwassen en kinderen verplichten om hun handen te wassen, dragen bij tot een voedselveilige schoolomgeving', aldus Kamp. (Belga/AVE)