"Je mag er niet van uit gaan dat je even alert bent in het verkeer als je slaap hebt gemist", zegt David Yang van de AAA. "Ons onderzoek toont aan dat een automobilist die minder dan vijf uur slaapt, hetzelfde risico loopt op een autoaccident dan iemand die in dronken toestand rijdt."

De onderzoekers ondervroegen 7234 automobilisten die betrokken waren bij 4571 verkeersaccidenten.

In hun rapport Acute Sleep Deprivation and Risk of Motor Vehicle Crash Involvement berekenden ze dat automobilisten die één tot twee uur slaap missen, twee keer meer kans lopen op een ongeluk.

Een gezonde balans tussen leven en werken is soms moeilijk te bereiken en steeds meer zien we dat mensen hun slaap gaan opofferen.

Bestuurders die 2 tot 3 uur slaap missen op een tijdspanne van 24 uur zien hun kans op een ongeval verviervoudigen ten opzichte van automobilisten die de aanbevolen zeven uur slaap halen. Dat is hetzelfde risico als iemand die rijdt met meer alcohol in het bloed dan de toegestane limiet.

Nog volgens het rapport gaf één op drie van de respondenten aan dat ze de afgelopen maand minstens één keer met de auto hadden gereden terwijl ze moeite hadden om hun ogen open te houden.

"Een gezonde balans tussen leven en werken is soms moeilijk te bereiken en steeds meer zien we dat mensen hun slaap gaan opofferen", zegt Jake Nelson, directeur van AAA. "Nochtans kan een gebrek aan slaap jezelf en anderen op de weg in gevaar brengen."

Symptomen van slaperig rijden zijn: moeite hebben om de ogen open te houden, afwijken van je baanvak en je de laatste kilometers van je parcours niet meer herinneren. (IPS/TE)

"Je mag er niet van uit gaan dat je even alert bent in het verkeer als je slaap hebt gemist", zegt David Yang van de AAA. "Ons onderzoek toont aan dat een automobilist die minder dan vijf uur slaapt, hetzelfde risico loopt op een autoaccident dan iemand die in dronken toestand rijdt."De onderzoekers ondervroegen 7234 automobilisten die betrokken waren bij 4571 verkeersaccidenten.In hun rapport Acute Sleep Deprivation and Risk of Motor Vehicle Crash Involvement berekenden ze dat automobilisten die één tot twee uur slaap missen, twee keer meer kans lopen op een ongeluk.Bestuurders die 2 tot 3 uur slaap missen op een tijdspanne van 24 uur zien hun kans op een ongeval verviervoudigen ten opzichte van automobilisten die de aanbevolen zeven uur slaap halen. Dat is hetzelfde risico als iemand die rijdt met meer alcohol in het bloed dan de toegestane limiet.Nog volgens het rapport gaf één op drie van de respondenten aan dat ze de afgelopen maand minstens één keer met de auto hadden gereden terwijl ze moeite hadden om hun ogen open te houden."Een gezonde balans tussen leven en werken is soms moeilijk te bereiken en steeds meer zien we dat mensen hun slaap gaan opofferen", zegt Jake Nelson, directeur van AAA. "Nochtans kan een gebrek aan slaap jezelf en anderen op de weg in gevaar brengen."Symptomen van slaperig rijden zijn: moeite hebben om de ogen open te houden, afwijken van je baanvak en je de laatste kilometers van je parcours niet meer herinneren. (IPS/TE)