Schooldag begint te vroeg: ’16-jarigen zouden beter pas om 10 uur naar school gaan’

© Reuters

Een schooldag begint te vroeg, zeggen Britse en Amerikaanse onderzoekers. Zestienjarigen bijvoorbeeld zouden beter pas om 10 uur naar school gaan.

De huidige beginuren in scholen en universiteiten schaden het leerproces en de gezondheid van de leerlingen en studenten. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Universiteit van Oxford, de Harvard Medical School en Universiteit van Nevada.

Ze baseren zich daarvoor op slaaponderzoek, vooral op onderzoek naar slaap-waakritme. Door een te vroeg aanvangsuur krijgen kinderen en jongeren te weinig slaap en kunnen ze aan chronisch slaaptekort gaan lijden. Zoiets leidt tot leer- en gezondheidsproblemen.

Biologisch ritme

Wat is dan wel een goed aanvangsuur? Ten vroegste 8.30 uur voor tienjarigen, ten vroegste 10 uur voor zestienjarigen, en ten vroegste 11 uur voor achttienjarigen.

De onderzoekers wijzen vooral op het belang van het circadiane ritme, een biologisch ritme met een cyclus die ongeveer 24 uur duurt. Door dit slaap-waakritme werken lichaamsfuncties op een bepaald tijdstip beter dan op andere momenten, onafhankelijk van omgevingsfactoren.

Bij adolescenten ziet dat biologische ritme er enigszins anders uit. De ideale periode voor werken en concentratie begint bij hen drie uur later dan bij volwassenen, stelden de onderzoekers vast. (IPS/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content