Een nieuwe studie toont nog maar eens aan hoe schadelijk roken tijdens de zwangerschap is voor het ongeboren kind.

Dokter Nadja Reissland van het Universitaire Ziekenhuis James Cook in Middlesbrough bestudeerde verschillende scans van zwangere moeders. Ze vergeleek een momentopname van de foetus op 24, 28, 32 en 36 weken.

'De resultaten waren treffend', vertelt ze aan The Independent. Baby's waarvan de moeders rookten, raakten hun gezicht veel vaker aan. 'Het is normaal dat foetussen hun mond en andere lichaamsdelen bewegen terwijl ze zich ontwikkelingen. Maar hoe ouder ze worden en hoe meer controle ze krijgen over hun ledematen en hoe minder dit gebeurt. De baby's waarvan de moeders rookten, daarentegen bleven hun gezichtje aanraken. Volgens Reissland bewijst dit dat het rookgedrag het groeiproces van foetussen vertraagd.

'Meer onderzoek is nog nodig', benadrukt Reissland. Daarnaast pleit ze voor begeleiding aan rokende zwangere vrouwen, in plaats van hen simpelweg te 'demoniseren.' 'Hopelijk kunnen de resultaten van het onderzoek gebruikt worden om toekomstige moeders die roken aan te moedigen om te stoppen', klinkt het nog.

Hoewel uit verschillende studies al bleek dat roken tijdens de zwangerschap de kans op een miskraam sterk verhoogt, blijft 1 op 10 zwangere vrouwen roken. 'Als je weet dat er altijd sprake is van onderregistratie kan je zeggen dat er jaarlijks minstens 7.000 vrouwen roken tijdens hun zwangerschap. Met alle risico's op sterfte, groeivertraging en stoornissen tot gevolg', aldus Professor en gynaecoloog Hendrik Cammu aan het studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE). (AVE)

Een nieuwe studie toont nog maar eens aan hoe schadelijk roken tijdens de zwangerschap is voor het ongeboren kind.Dokter Nadja Reissland van het Universitaire Ziekenhuis James Cook in Middlesbrough bestudeerde verschillende scans van zwangere moeders. Ze vergeleek een momentopname van de foetus op 24, 28, 32 en 36 weken. 'De resultaten waren treffend', vertelt ze aan The Independent. Baby's waarvan de moeders rookten, raakten hun gezicht veel vaker aan. 'Het is normaal dat foetussen hun mond en andere lichaamsdelen bewegen terwijl ze zich ontwikkelingen. Maar hoe ouder ze worden en hoe meer controle ze krijgen over hun ledematen en hoe minder dit gebeurt. De baby's waarvan de moeders rookten, daarentegen bleven hun gezichtje aanraken. Volgens Reissland bewijst dit dat het rookgedrag het groeiproces van foetussen vertraagd. 'Meer onderzoek is nog nodig', benadrukt Reissland. Daarnaast pleit ze voor begeleiding aan rokende zwangere vrouwen, in plaats van hen simpelweg te 'demoniseren.' 'Hopelijk kunnen de resultaten van het onderzoek gebruikt worden om toekomstige moeders die roken aan te moedigen om te stoppen', klinkt het nog. Hoewel uit verschillende studies al bleek dat roken tijdens de zwangerschap de kans op een miskraam sterk verhoogt, blijft 1 op 10 zwangere vrouwen roken. 'Als je weet dat er altijd sprake is van onderregistratie kan je zeggen dat er jaarlijks minstens 7.000 vrouwen roken tijdens hun zwangerschap. Met alle risico's op sterfte, groeivertraging en stoornissen tot gevolg', aldus Professor en gynaecoloog Hendrik Cammu aan het studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE). (AVE)