In België alleen al zijn er 680.000 patiënten met chronisch obstructieve longziekte (COPD). Mondiaal is het zelfs de vierde belangrijkste doodsoorzaak. Daarom wordt nu al voor de twaalfde keer Wereld-COPD-dag georganiseerd.

Chronisch obstructieve longziekte is in de volksmond bekend als 'rokerslong'. In de hele wereld worden zo'n 210 miljoen mensen 's morgens wakker met een slap, benauwd gevoel, alsof ze door een rietje moeten ademen. Bij COPD wordt de luchtstroom in de longen gehinderd, omdat de luchtwegen beschadigd zijn. Patiënten hebben moeilijkheden met ademhaling en ondervinden uitputtende aanvallen van kortademigheid.

Uiteindelijk zal de extreem lage longcapaciteit van COPD-patiënten ervoor zorgen dat zelfs eenvoudige inspanningen zoals de trap oplopen of zich aankleden moeilijk verlopen. Rokerslong is een ongeneeslijke en onomkeerbare aandoening, maar met een tijdige diagnose en een aangepaste behandeling kan het verloop worden vertraagd en de levenskwaliteit van de patiënten worden verbeterd.

Sluipmoordenaar

Naast tabaksrook zijn ook luchtvervuiling of blootstelling aan schadelijke stoffen bekende oorzaken van COPD. Momenteel is het na hartaanvallen, kanker en beroertes de vierde belangrijkste doodsoorzaak ter wereld. Artsen schatten dat de ziekte tegen 2020 zelfs op de derde plaats zal staan.

"Vandaag is COPD verantwoordelijk voor 6,4 procent van de sterfgevallen bij mannen en 3,9 procent bij vrouwen", aldus longspecialist Vincent Ninane (UZ Leuven). "Van alle belangrijke doodsoorzaken ter wereld is COPD de enige die toeneemt, omdat de diagnose en aangepaste behandeling te lang uitblijft. Het is dan ook niet overdreven dat COPD de sluipmoordenaar van de toekomst wordt genoemd."

Behandeling

De eerste stap bij het controleren van rokerslong is stoppen met roken en een vaccinatie tegen griep en longontsteking. Er zijn verschillende soorten medicijnen om COPD te behandelen. Bronchodilatatoren worden het meest gebruikt. Dat zijn geneesmiddelen die worden ingeademd om de luchtwegen open te houden.

Als de ziekte verergert, kunnen artsen verschillende medicijnen combineren. Patiënten met een ernstige vorm van rokerslong, krijgen dan ook inhalatiecorticosteroïden. Zo kan hun gezondheidstoestand worden verbeterd. Ze kunnen daarnaast ook baat hebben bij longrevalidatieprogramma's. Zulke programma's omvatten onder meer inspanningstraining en advies voor gezonde voeding. (YD)

In België alleen al zijn er 680.000 patiënten met chronisch obstructieve longziekte (COPD). Mondiaal is het zelfs de vierde belangrijkste doodsoorzaak. Daarom wordt nu al voor de twaalfde keer Wereld-COPD-dag georganiseerd.Chronisch obstructieve longziekte is in de volksmond bekend als 'rokerslong'. In de hele wereld worden zo'n 210 miljoen mensen 's morgens wakker met een slap, benauwd gevoel, alsof ze door een rietje moeten ademen. Bij COPD wordt de luchtstroom in de longen gehinderd, omdat de luchtwegen beschadigd zijn. Patiënten hebben moeilijkheden met ademhaling en ondervinden uitputtende aanvallen van kortademigheid.Uiteindelijk zal de extreem lage longcapaciteit van COPD-patiënten ervoor zorgen dat zelfs eenvoudige inspanningen zoals de trap oplopen of zich aankleden moeilijk verlopen. Rokerslong is een ongeneeslijke en onomkeerbare aandoening, maar met een tijdige diagnose en een aangepaste behandeling kan het verloop worden vertraagd en de levenskwaliteit van de patiënten worden verbeterd.Naast tabaksrook zijn ook luchtvervuiling of blootstelling aan schadelijke stoffen bekende oorzaken van COPD. Momenteel is het na hartaanvallen, kanker en beroertes de vierde belangrijkste doodsoorzaak ter wereld. Artsen schatten dat de ziekte tegen 2020 zelfs op de derde plaats zal staan."Vandaag is COPD verantwoordelijk voor 6,4 procent van de sterfgevallen bij mannen en 3,9 procent bij vrouwen", aldus longspecialist Vincent Ninane (UZ Leuven). "Van alle belangrijke doodsoorzaken ter wereld is COPD de enige die toeneemt, omdat de diagnose en aangepaste behandeling te lang uitblijft. Het is dan ook niet overdreven dat COPD de sluipmoordenaar van de toekomst wordt genoemd." De eerste stap bij het controleren van rokerslong is stoppen met roken en een vaccinatie tegen griep en longontsteking. Er zijn verschillende soorten medicijnen om COPD te behandelen. Bronchodilatatoren worden het meest gebruikt. Dat zijn geneesmiddelen die worden ingeademd om de luchtwegen open te houden. Als de ziekte verergert, kunnen artsen verschillende medicijnen combineren. Patiënten met een ernstige vorm van rokerslong, krijgen dan ook inhalatiecorticosteroïden. Zo kan hun gezondheidstoestand worden verbeterd. Ze kunnen daarnaast ook baat hebben bij longrevalidatieprogramma's. Zulke programma's omvatten onder meer inspanningstraining en advies voor gezonde voeding. (YD)