Het aantal rituele besnijdenissen in ons land is de afgelopen vijf jaar toegenomen. De ziekteverzekering (Riziv) kwam vorig jaar tussenbeide voor 25.286 besnijdenissen, goed voor een totale kost van 2,476 miljoen euro. Dat schrijft Le Soir.

In 2006 kwam het Riziv voor 19.853 ingrepen tussen. Dat geeft een toename van 21 procent tegenover de 25.286 ingrepen in 2011. De afgelopen 25 jaar zou één op de drie jongens geboren in België besneden geworden zijn. Er zijn evenwel geen statistieken over de reden van besnijdenis: medische, religieuze of persoonlijke reden. Le Soir bevroeg echter verschillende Waalse en Brusselse ziekenhuizen.

Daaruit blijkt dat 80 tot 90 procent van de ingrepen omwille van religieuze of culturele redenen gebeurd.

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat de omstandigheden waarin de ingreep uitgevoerd wordt, het belangrijkst zijn. De artsen herinneren eraan dat het "niet om een noodzakelijke ingreep" gaat en dat "geen enkele chirurgische ingreep ongevaarlijk is". (Belga/SD)


Het aantal rituele besnijdenissen in ons land is de afgelopen vijf jaar toegenomen. De ziekteverzekering (Riziv) kwam vorig jaar tussenbeide voor 25.286 besnijdenissen, goed voor een totale kost van 2,476 miljoen euro. Dat schrijft Le Soir. In 2006 kwam het Riziv voor 19.853 ingrepen tussen. Dat geeft een toename van 21 procent tegenover de 25.286 ingrepen in 2011. De afgelopen 25 jaar zou één op de drie jongens geboren in België besneden geworden zijn. Er zijn evenwel geen statistieken over de reden van besnijdenis: medische, religieuze of persoonlijke reden. Le Soir bevroeg echter verschillende Waalse en Brusselse ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat 80 tot 90 procent van de ingrepen omwille van religieuze of culturele redenen gebeurd. Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat de omstandigheden waarin de ingreep uitgevoerd wordt, het belangrijkst zijn. De artsen herinneren eraan dat het "niet om een noodzakelijke ingreep" gaat en dat "geen enkele chirurgische ingreep ongevaarlijk is". (Belga/SD)