Dat schrijft De Morgen. De nieuwe regelgeving gaat in vanaf dit najaar.

Wie een stent moet laten plaatsen om de hartaders open te houden, kan vanaf dit najaar doelgericht kiezen in welk ziekenhuis hij of zij dat het liefst wil laten doen. Ziekenhuizen die deze cardiologische ingrepen verrichten, zullen vanaf dit najaar namelijk verplicht zijn om al die ingrepen te registreren en de resultaten ervan publiek te maken.

De ziekenhuizen moeten bekendmaken hoeveel complicaties zich bij een ingreep voordoen tijdens en ook na het ziekenhuisverblijf. Ook hoe het aantal ingrepen zich verhoudt tot het aantal patiënten, moet worden meegedeeld. Op die manier wordt het voor de patiënt duidelijk hoe ervaren een ziekenhuis is in het uitvoeren van een welbepaalde ingreep.

Transparantie

Vooralsnog beperkt de verplichting zich tot ziekenhuizen met cardiologische afdelingen. Het is de bedoeling dat andere sectoren in de gezondheidszorg volgen, al zal dat in eerste instantie vrijwillig zijn. Vandeurzen ontwikkelde daarvoor samen met een hele reeks betrokken partijen een lijst van criteria waarmee ziekenhuizen hun kwaliteit kunnen 'objectiveren'.

De minister benadrukt in De Morgen het belang van transparantie. "Patiënten hebben recht op duidelijkheid en op een zicht op de kwaliteitsverlening in ziekenhuizen. We merken dat er een breed draagvlak bestaat". (Belga/TV)

Dat schrijft De Morgen. De nieuwe regelgeving gaat in vanaf dit najaar. Wie een stent moet laten plaatsen om de hartaders open te houden, kan vanaf dit najaar doelgericht kiezen in welk ziekenhuis hij of zij dat het liefst wil laten doen. Ziekenhuizen die deze cardiologische ingrepen verrichten, zullen vanaf dit najaar namelijk verplicht zijn om al die ingrepen te registreren en de resultaten ervan publiek te maken. De ziekenhuizen moeten bekendmaken hoeveel complicaties zich bij een ingreep voordoen tijdens en ook na het ziekenhuisverblijf. Ook hoe het aantal ingrepen zich verhoudt tot het aantal patiënten, moet worden meegedeeld. Op die manier wordt het voor de patiënt duidelijk hoe ervaren een ziekenhuis is in het uitvoeren van een welbepaalde ingreep.Transparantie Vooralsnog beperkt de verplichting zich tot ziekenhuizen met cardiologische afdelingen. Het is de bedoeling dat andere sectoren in de gezondheidszorg volgen, al zal dat in eerste instantie vrijwillig zijn. Vandeurzen ontwikkelde daarvoor samen met een hele reeks betrokken partijen een lijst van criteria waarmee ziekenhuizen hun kwaliteit kunnen 'objectiveren'. De minister benadrukt in De Morgen het belang van transparantie. "Patiënten hebben recht op duidelijkheid en op een zicht op de kwaliteitsverlening in ziekenhuizen. We merken dat er een breed draagvlak bestaat". (Belga/TV)