Het laatste rapport van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding van de WHO stelt dat Europa moeite heeft met de bestrijding van tuberculose. De ziekte wordt vaak niet tijdig ontdekt, waardoor hij zich verder verspreidt, en inadequate behandeling leidt tot toenemende resistentie.

275.000 gevallen

Per uur krijgen in de Europese Regio dertig mensen de diagnose tuberculose. Resistentie komt het meest voor in het oostelijk deel van Europa. Van de 275.000 nieuwe diagnoses en mensen die terugvallen, gaat het in naar schatting 77.000 gevallen om moeilijk te behandelen multiresistente tbc (MDR-tbc). Bijna 7.000 mensen kampen met met extensief resistente tuberculose (XDR-tbc), een nog extremere vorm van de ziekte.

'Tbc kan iedereen treffen, maar de kwetsbaarsten hebben er het meest onder te lijden', zegt Masoud Dara van de WHO in Europa. 'Het terugdringen van deze resistente gevallen gaat te langzaam. Er moeten vroeger diagnoses gesteld worden en zo snel mogelijk effectievere behandelingen ontwikkelen voor alle vormen van tuberculose. Als we dat niet doen, zal de resistente vorm het overnemen en blijft het uitroeien van de ziekte een verre droom.'

SDG's

Voor resistente tbc bestaat een behandelplan dat zo'n twee jaar duurt. Gemiddeld wordt slechts 57 procent van de patiënten met MDR-tbc met succes behandeld in Europa. Voor patiënten met XDR-tbc is dat 35 procent.

Een snelle diagnose is essentieel. Hoe sneller de ziekte ontdekt wordt, hoe eerder de behandeling kan beginnen. Daarmee wordt ook het lijden beperkt en de overdracht van tbc verhinderd.

De vorderingen in Europa gaan momenteel te langzaam om het Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) voor de ziekte te halen voor 2030, staat in het rapport. In dat jaar zou tbc uitgeroeid moeten zijn.

Het laatste rapport van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding van de WHO stelt dat Europa moeite heeft met de bestrijding van tuberculose. De ziekte wordt vaak niet tijdig ontdekt, waardoor hij zich verder verspreidt, en inadequate behandeling leidt tot toenemende resistentie.Per uur krijgen in de Europese Regio dertig mensen de diagnose tuberculose. Resistentie komt het meest voor in het oostelijk deel van Europa. Van de 275.000 nieuwe diagnoses en mensen die terugvallen, gaat het in naar schatting 77.000 gevallen om moeilijk te behandelen multiresistente tbc (MDR-tbc). Bijna 7.000 mensen kampen met met extensief resistente tuberculose (XDR-tbc), een nog extremere vorm van de ziekte.'Tbc kan iedereen treffen, maar de kwetsbaarsten hebben er het meest onder te lijden', zegt Masoud Dara van de WHO in Europa. 'Het terugdringen van deze resistente gevallen gaat te langzaam. Er moeten vroeger diagnoses gesteld worden en zo snel mogelijk effectievere behandelingen ontwikkelen voor alle vormen van tuberculose. Als we dat niet doen, zal de resistente vorm het overnemen en blijft het uitroeien van de ziekte een verre droom.'Voor resistente tbc bestaat een behandelplan dat zo'n twee jaar duurt. Gemiddeld wordt slechts 57 procent van de patiënten met MDR-tbc met succes behandeld in Europa. Voor patiënten met XDR-tbc is dat 35 procent.Een snelle diagnose is essentieel. Hoe sneller de ziekte ontdekt wordt, hoe eerder de behandeling kan beginnen. Daarmee wordt ook het lijden beperkt en de overdracht van tbc verhinderd.De vorderingen in Europa gaan momenteel te langzaam om het Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) voor de ziekte te halen voor 2030, staat in het rapport. In dat jaar zou tbc uitgeroeid moeten zijn.