‘Regering Michel discrimineert Waalse openbare ziekenhuizen’

Premier Charles Michel (MR) © Belga

‘De Vlaamse openbare ziekenhuizen blijven genieten van een gunstiger belastingregime. Dat ontwricht de concurrentie’, vindt de Waalse ziekenhuiskoepel Santhea.

Het ontwerp van programmawet dat de regering Michel eerder deze week in het Parlement indiende, veroorzaakt onrust bij Santhea, de koepelorganisatie van de Waalse openbare ziekenhuizen. De tekst voorziet namelijk dat alle intercommunales onderworpen worden aan de vennootschapsbelasting, ook in de non-profit sector. Maar de meeste Waalse openbare ziekenhuizen zijn intercommunales. “Deze maatregel ontwricht de concurrentie”, luidt het bij Santhea. “De rechtse regering wil de openbare zorg privatiseren.”

Het hoofdstuk over de fiscale hervorming van het ontwerp van programmawet voorziet dat alle intercommunales onderworpen worden aan de vennootschapsbelasting van 33,99 procent.

“Onder het voorwendsel dat ze de fiscale gelijkheid wil herstellen tussen commerciële bedrijven en intercommunales, blijkt de regering te vergeten dat nogal wat intercommunales in Wallonië in de non-profit sector actief zijn. Denk maar aan openbare ziekenhuizen, zorg voor ouderen, en zo meer”, stipt de ziekenhuiskoepel aan.

Fiscale discriminatie

Meer dan zeven op de tien Waalse openbare ziekenhuizen zijn georganiseerd in de vorm van een intercommunale (17 van de 23), naast een aanzienlijk aantal rusthuizen en woon- en zorgcentra, klinkt het verder. Momenteel zijn die onderworpen aan de rechtspersonenbelasting, net zoals de privé-ziekenhuizen en de niet-commerciële WZC’s in de vorm van vzw’s. De ziekenhuisintercommunales genieten op die manier van een soort van vrijstelling.

Nochtans leek het er tot nog toe op dat de non-profit sector een uitzondering zou vormen op de nieuwe maatregel. “Wij veronderstelden dat de wet een specifieke vrijstelling zou voorzien voor de intercommunales die ziekenhuizen en rusthuizen beheren. Maar blijkbaar is dat niet gebeurd”, stelt Santhea vast.

Op die manier wordt de fiscale discriminatie in de hand gehouden, gaat de ziekenhuiskoepel verder. De privé-instellingen, de vzw’s en de Vlaamse openbare ziekenhuizen blijven immers genieten van een gunstiger belastingregime. “Dat ontwricht de concurrentie. Of is het de bedoeling dat de openbare ziekenhuizen en WZC’s overschakelen naar een vzw-structuur? Daarmee geeft de rechtse regering dan aan dat ze het openbaar zorgaanbod wil privatiseren”, besluit Santhea.

F.R./V.Ca. (Artsenkrant online)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content