Een wetsontwerp dat wordt ingediend door de liberalen, christendemocraten, socialisten en groenen maakt het mogelijk dat een consultatie bij de psycholoog of psychotherapeut binnenkort kan worden terugbetaald. Dat berichten de dagbladen De Standaard en De Morgen. De maatregel zal de overheid veel extra geld kosten.

Op uiterlijk 1 januari 2016 moeten alle psychologen en psychotherapeuten in ons land erkend zijn. Dat moet een einde maken aan de kwakzalverij en er tegelijk voor zorgen dat minder Belgen naar de antidepressiva grijpen. Momenteel zijn dat er één op tien. Dat kost jaarlijks 300 miljoen euro en daarmee zijn we koploper in Europa.

Richtlijnen

Dat is een doorn in het oog van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS). Door psychologen en psychotherapeuten te erkennen, ligt de weg open voor terugbetalen en zullen hulpzoekenden sneller professionele hulp zoeken.

Er komen duidelijke richtlijnen. Zo zullen psychologen een masterdiploma moeten bezitten en zullen psychotherapeuten zeven jaar moeten studeren. Zij die vandaag psychotherapeut zijn, zullen zich bij een nieuwe federale raad moeten aanmelden.

Ziekenfondsen

De ziekenfondsen verwelkomen de strenge regels. "Het is een eerste stap om het beroep te zuiveren van charlatans", zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteit in De Morgen. Momenteel zijn er naar schatting 20.000 tot 30.000 psychologen en psychotherapeuten. Zelfs als ze niet allemaal worden erkend, zal de terugbetaling veel geld kosten.

"We hebben nog geen projecties gemaakt, maar het is evident dat dit een serieuze kostenpost zal zijn", zegt Marc Justaert, voorzitter van de Christelijke Mutualiteit. "Dat bedrag zal dan ook moeten worden toegevoegd aan het budget van het Riziv, dat nu al 25 miljard euro bedraagt." (Belga/YD)

Een wetsontwerp dat wordt ingediend door de liberalen, christendemocraten, socialisten en groenen maakt het mogelijk dat een consultatie bij de psycholoog of psychotherapeut binnenkort kan worden terugbetaald. Dat berichten de dagbladen De Standaard en De Morgen. De maatregel zal de overheid veel extra geld kosten.Op uiterlijk 1 januari 2016 moeten alle psychologen en psychotherapeuten in ons land erkend zijn. Dat moet een einde maken aan de kwakzalverij en er tegelijk voor zorgen dat minder Belgen naar de antidepressiva grijpen. Momenteel zijn dat er één op tien. Dat kost jaarlijks 300 miljoen euro en daarmee zijn we koploper in Europa.Dat is een doorn in het oog van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS). Door psychologen en psychotherapeuten te erkennen, ligt de weg open voor terugbetalen en zullen hulpzoekenden sneller professionele hulp zoeken.Er komen duidelijke richtlijnen. Zo zullen psychologen een masterdiploma moeten bezitten en zullen psychotherapeuten zeven jaar moeten studeren. Zij die vandaag psychotherapeut zijn, zullen zich bij een nieuwe federale raad moeten aanmelden.De ziekenfondsen verwelkomen de strenge regels. "Het is een eerste stap om het beroep te zuiveren van charlatans", zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteit in De Morgen. Momenteel zijn er naar schatting 20.000 tot 30.000 psychologen en psychotherapeuten. Zelfs als ze niet allemaal worden erkend, zal de terugbetaling veel geld kosten."We hebben nog geen projecties gemaakt, maar het is evident dat dit een serieuze kostenpost zal zijn", zegt Marc Justaert, voorzitter van de Christelijke Mutualiteit. "Dat bedrag zal dan ook moeten worden toegevoegd aan het budget van het Riziv, dat nu al 25 miljard euro bedraagt." (Belga/YD)