Preventieve borstamputatie wordt ook in België vaker uitgevoerd

© Thinkstock

Ook in België rust er steeds minder een taboe op een preventieve borstamputatie.

Ook vrouwen in België kiezen de laatste jaren steeds vaker voor een preventieve borstamputatie, net zoals de Amerikaanse actrice Angelina Jolie. Zowel arts Ivo Nagels van de Stichting tegen Kanker als Eric Legius, geneticus aan het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid in Leuven, bevestigen dat het preventief wegnemen van de borsten meer en meer aanvaard wordt.

Angelina Jolie was drager van een gen waardoor ze een verhoogd risico had op eierstok- en borstkanker. Bij ongeveer 2 procent van alle vrouwen met borst-, eierstok- of eileiderkanker kan een belangrijke genetische fout opgespoord worden en gaat het om de erfelijke vorm.

“Er zijn tot nu toe twee genen bekend die een rol spelen bij het ontstaan van erfelijke vormen van borstkanker: BRCA1 en BRCA2. Vrouwen die drager zijn van zo’n gen lopen een risico van 60 tot 80 procent om ooit borstkanker te krijgen en hebben 30 tot 40 procent kans op eierstokkanker”, zegt professor Eric Legius.

Borstreconstructie

Vrouwen bij wie het gen wordt opgespoord, kunnen ervoor kiezen om zich regelmatig te laten onderzoeken of om hun borsten preventief te laten verwijderen. Volgens Legius kiest 30 tot 40 procent van de vrouwen met het defecte gen voor zo’n ingreep, 80 tot 90 procent van die vrouwen laat na haar 35ste de eierstokken preventief verwijderen.

Het wegnemen van beide borsten brengt de kans op borstkanker terug op twee tot drie procent. Borstamputatie wordt meestal gevolgd door een reconstructie met een prothese of met eigen weefsel van buik of

billen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content