Uit een enquête van de Vlaamse Jeugdraad blijkt dat liefst 38 procent van de Vlaamse jongeren tussen 14 en 25 jaar met psychische problemen kampt. Frappant is dat 60 procent zich slecht voelt omdat ze niet aan de verwachtingen van hun omgeving kunnen voldoen.

'Dat verbaast me niet', zegt Nicky Vandeghinste van de Vlaamse Jeugdraad. 'Als je als jonge twintiger op een familiefeestje komt, krijg je altijd dezelfde vragen: 'Heb je nu al een vriendje? Rijbewijs nog altijd niet gehaald? Wanneer zal je eindelijk je diploma hebben?' Iedereen heeft torenhoge verwachtingen terwijl je nog niet eens weet wat je van jezelf verwacht.' Dat zorgt voor een enorme prestatiedruk, die vaak al vanaf de lagere school wordt opgebouwd.

Andere tieners voelen zich dan weer slecht doordat ze het moeilijk hebben op school (41 procent), thuis problemen hebben (33 procent) of afscheid hebben moeten nemen van iemand die hen dierbaar is (22 procent). Meer dan 80 procent probeert anderen zo min mogelijk met hun problemen te belasten. Haast de helft trekt zich dan ook terug en probeert het zelf te verwerken. Opvallend: bijna 70 procent van de jongeren geeft aan dat muziek hen daarbij helpt. Anderen storten hun hart uit bij vrienden. Twee op de drie tieners zeggen dat hun vrienden hen begrijpen terwijl minder dan de helft een luisterend oor vindt bij vader of moeder.

Toch heeft 37 procent van de alle ondervraagde jongeren die slecht in hun vel zitten het gevoel die problemen niet de baas te kunnen. 29 procent van de jongeren met psychische problemen zoekt professionele hulp. Die stap zetten ze vooral als ze hun problemen niet meer aankunnen of als hun ouders dat willen.

Vlaamse Jeugdraad is de officiële adviesraad voor de Vlaamse Regering over alle domeinen die kinderen, jongeren en hun organisaties in Vlaanderen aanbelangen. www.vlaamsjeugdraad.be

Uit een enquête van de Vlaamse Jeugdraad blijkt dat liefst 38 procent van de Vlaamse jongeren tussen 14 en 25 jaar met psychische problemen kampt. Frappant is dat 60 procent zich slecht voelt omdat ze niet aan de verwachtingen van hun omgeving kunnen voldoen.'Dat verbaast me niet', zegt Nicky Vandeghinste van de Vlaamse Jeugdraad. 'Als je als jonge twintiger op een familiefeestje komt, krijg je altijd dezelfde vragen: 'Heb je nu al een vriendje? Rijbewijs nog altijd niet gehaald? Wanneer zal je eindelijk je diploma hebben?' Iedereen heeft torenhoge verwachtingen terwijl je nog niet eens weet wat je van jezelf verwacht.' Dat zorgt voor een enorme prestatiedruk, die vaak al vanaf de lagere school wordt opgebouwd. Andere tieners voelen zich dan weer slecht doordat ze het moeilijk hebben op school (41 procent), thuis problemen hebben (33 procent) of afscheid hebben moeten nemen van iemand die hen dierbaar is (22 procent). Meer dan 80 procent probeert anderen zo min mogelijk met hun problemen te belasten. Haast de helft trekt zich dan ook terug en probeert het zelf te verwerken. Opvallend: bijna 70 procent van de jongeren geeft aan dat muziek hen daarbij helpt. Anderen storten hun hart uit bij vrienden. Twee op de drie tieners zeggen dat hun vrienden hen begrijpen terwijl minder dan de helft een luisterend oor vindt bij vader of moeder.Toch heeft 37 procent van de alle ondervraagde jongeren die slecht in hun vel zitten het gevoel die problemen niet de baas te kunnen. 29 procent van de jongeren met psychische problemen zoekt professionele hulp. Die stap zetten ze vooral als ze hun problemen niet meer aankunnen of als hun ouders dat willen.