Onderzoekers van de VUB hebben voor het eerst aangetoond dat er schadelijke, hormoonverstorende stoffen aanwezig zijn in de lucht van Vlaamse kleuterklassen. Bovendien is de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen tot 20 keer hoger in lokalen met veel meubels en speelgoed uit plastic dan in klassen met vooral houten meubilair, zo blijkt uit een studie van professor Willy Baeyens die in Het Laatste Nieuws staat.

Onderzoekers van de VUB hebben voor de eerste keer metingen uitgevoerd op de aanwezigheid van hormoonverstorende stofdeeltjes in Vlaamse scholen. "Die analyses zijn gebeurd in twaalf Vlaamse kleuterscholen, verspreid over alle provincies", zegt professor Willy Baeyens, coördinator van het steunpunt Milieu & Gezondheid aan de VUB. "Daarbij hebben we de concentratie van hormoonverstorende stoffen gemeten in de lucht op 5 centimeter boven de grond, waar kleuters kruipen."

Baeyens zegt in de krant dat er in de lucht van alle onderzochte klassen hormoonverstorende stoffen werden aangetroffen. "Bovendien blijkt dat er een sterke relatie is tussen de hoeveelheid hormoonverstorende stoffen en de materialen die in de klassen aanwezig zijn. We hebben in lokalen met veel houten meubilair zeer weinig schadelijke deeltjes gemeten. In klassen met veel plastic tafels en stoeltjes, plastic vloerbedekking, speelgoed en vinyltapijtjes waren de concentraties schadelijke stoffen véél hoger."

Plastic mijden

"Die hormoonverstorende stoffen leveren niet meteen hoog toxisch gevaar op, maar op lange termijn leiden ze tot meer gevallen van baarmoeder- en borstkanker. Het zou dus wijs zijn om in kleuterklassen zo veel mogelijk plastic te mijden", zegt Baeyens nog. (Belga/INM)

Onderzoekers van de VUB hebben voor het eerst aangetoond dat er schadelijke, hormoonverstorende stoffen aanwezig zijn in de lucht van Vlaamse kleuterklassen. Bovendien is de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen tot 20 keer hoger in lokalen met veel meubels en speelgoed uit plastic dan in klassen met vooral houten meubilair, zo blijkt uit een studie van professor Willy Baeyens die in Het Laatste Nieuws staat. Onderzoekers van de VUB hebben voor de eerste keer metingen uitgevoerd op de aanwezigheid van hormoonverstorende stofdeeltjes in Vlaamse scholen. "Die analyses zijn gebeurd in twaalf Vlaamse kleuterscholen, verspreid over alle provincies", zegt professor Willy Baeyens, coördinator van het steunpunt Milieu & Gezondheid aan de VUB. "Daarbij hebben we de concentratie van hormoonverstorende stoffen gemeten in de lucht op 5 centimeter boven de grond, waar kleuters kruipen." Baeyens zegt in de krant dat er in de lucht van alle onderzochte klassen hormoonverstorende stoffen werden aangetroffen. "Bovendien blijkt dat er een sterke relatie is tussen de hoeveelheid hormoonverstorende stoffen en de materialen die in de klassen aanwezig zijn. We hebben in lokalen met veel houten meubilair zeer weinig schadelijke deeltjes gemeten. In klassen met veel plastic tafels en stoeltjes, plastic vloerbedekking, speelgoed en vinyltapijtjes waren de concentraties schadelijke stoffen véél hoger." Plastic mijden "Die hormoonverstorende stoffen leveren niet meteen hoog toxisch gevaar op, maar op lange termijn leiden ze tot meer gevallen van baarmoeder- en borstkanker. Het zou dus wijs zijn om in kleuterklassen zo veel mogelijk plastic te mijden", zegt Baeyens nog. (Belga/INM)