Meer dan 100 Belgen hebben aan de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie al laten weten dat zij PIP-borstimplantaten hebben. Dat zegt de voorzitter van de vereniging, Jean-Luc Nizet.

Rond de implantaten van de Franse firma Poly Implant Protheses (PIP) is een schandaal ontstaan. PIP wordt ervan verdacht een minderwaardige gel te hebben gebruikt die tien keer goedkoper is dan de normale gel. De gel zou ook de verpakking van de prothesen kunnen aantasten, met kans op ontstekingen en lekken.

Wereldwijd zouden een half miljoen vrouwen zo'n PIP-implantaat gekregen hebben. Er wordt ook gesuggereerd dat de PIP-implantaten het risico op kanker zouden verhogen. In België heeft de beroepsorganisatie voor plastische chirurgen volgens Nizet al ruim 100 meldingen ontvangen van vrouwen die deze implantaten hebben. "Maar we weten niet of dat cijfer dicht bij het totale aantal Belgen met PIP-implantaten ligt of dat het gaan om een gedeelte", aldus Nizet.

De organisatie heeft een mailadres opgesteld voor patiënten die vragen hebben over de PIP-prothesen: info@rbs-ps.org. (Belga/INM)

Meer dan 100 Belgen hebben aan de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie al laten weten dat zij PIP-borstimplantaten hebben. Dat zegt de voorzitter van de vereniging, Jean-Luc Nizet. Rond de implantaten van de Franse firma Poly Implant Protheses (PIP) is een schandaal ontstaan. PIP wordt ervan verdacht een minderwaardige gel te hebben gebruikt die tien keer goedkoper is dan de normale gel. De gel zou ook de verpakking van de prothesen kunnen aantasten, met kans op ontstekingen en lekken. Wereldwijd zouden een half miljoen vrouwen zo'n PIP-implantaat gekregen hebben. Er wordt ook gesuggereerd dat de PIP-implantaten het risico op kanker zouden verhogen. In België heeft de beroepsorganisatie voor plastische chirurgen volgens Nizet al ruim 100 meldingen ontvangen van vrouwen die deze implantaten hebben. "Maar we weten niet of dat cijfer dicht bij het totale aantal Belgen met PIP-implantaten ligt of dat het gaan om een gedeelte", aldus Nizet. De organisatie heeft een mailadres opgesteld voor patiënten die vragen hebben over de PIP-prothesen: info@rbs-ps.org. (Belga/INM)