Pillen tegen hoge bloeddruk: beter ’s avonds?

Wie zijn pil tegen hoge bloeddruk ’s avonds inneemt, loopt aanzienlijk minder risico om te overlijden aan een infarct, beroerte of hartfalen.

Wie zijn pil tegen hoge bloeddruk ’s avonds inneemt, loopt aanzienlijk minder risico om te overlijden aan een infarct, beroerte of hartfalen.

Het is al langer bekend dat het effect op de bloeddruk verschilt naargelang het moment waarop je de geneesmiddelen inneemt. Maar dit is het eerste onderzoek waaruit blijkt dat dit ook positieve gevolgen heeft voor de gezondheid.

Chronotherapie

De bloeddruk gaat volgens een goed gekend schema wat op en neer in de loop van de dag en in ideale omstandigheden zou de inname van geneesmiddelen tegen een verhoogde bloeddruk daarop moeten inspelen.

Ook in andere sectoren van de gezondheidszorg is al aangetoond dat de timing van de toediening van geneesmiddelen in de loop van de dag, zogenaamde chronotherapie, een wezenlijke invloed kan hebben op de geboekte resultaten.

Veel artsen geven echter geen duidelijke aanwijzingen over een tijdstip van de dag waarop je een bepaalde medicatie best inneemt, buiten ‘voor, tijdens of na de maaltijden’. En bijgevolg nemen veel mensen hun pilletje voor de bloeddruk.

Geen moeite, veel winst

Een Spaanse onderzoeksgroep volgde 661 mensen met chronische nieraantasting en een verhoogde bloeddruk. De helft nam de bloeddrukverlagende geneesmiddelen tegen bedtijd. De andere ’s ochtends na het ontwaken.

Na 5,4 jaar opvolging bleek de bloeddruk beter onder controle in de groep die de geneesmiddelen voor bedtijd innam. In deze groep telde men ook 70% minder hartaanvallen, beroertes, gevallen van hartfalen en sterfgevallen door hart- en vaataandoeningen.

“Een grote winst tegen een zero kostprijs,” stelt onderzoeker Ramon Hermida. Want het vraagt geen moeite om het tijdstip van inname te veranderen.

Bovendien heeft een aantal mensen relatief kort na het innemen van de bloeddrukverlagende geneesmiddelen last van wat uitputting en futloosheid en soms wat draaierigheid. Maar alleen wanneer de geneesmiddelen in de morgen inneemt. Wie ze ’s avonds inneemt ligt tegen dan al in bed.

Betere resultaten, minder ongewenste effecten en daardoor vermoedelijk ook een betere therapietrouw. Het zijn drie heel goede redenen om de mogelijkheden van chronotherapie verder te onderzoeken.

Wat nu? Het is geen goed idee om op eigen houtje het innameschema van geneesmiddelen om te gooien. Vraag eerst wat jouw arts hiervan denkt.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het nummer van 24 oktober van de Journal of the American Society of Nephrology.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content