Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft na een onderzoek naar ruggenmergstimulatie en pijnpompen bij de behandeling van ernstige chronische pijn, geconcludeerd dat de behandelingen slechts als allerlaatste optie gebruikt mogen worden.

Het wetenschappelijke bewijs van hun werkzaamheid is namelijk beperkt en zoals bij elke evasieve ingreep zijn er risico's. Patiënten met chronische pijn kunnen geholpen worden met pijnstillers en heelkundige, psychische en fysische therapieën. Er zijn ook meer technische interventies mogelijk, zoals neuromodulatie. Ruggenmergstimulatie (SCS) en pijnpompen (IADP) zijn daar voorbeelden van.

Beperkte werkzaamheidBij ruggenmergstimulatie wordt een apparaatje, dat elektrische impulsen naar het ruggenmerg stuurt, ingeplant. Pijnpompen sturen dan weer rechtstreeks pijnstillers naar het ruggenmerg vanuit een ingeplant reservoir. De ingrepen zijn betrekkelijk veilig, maar kunnen wel infecties en bloedingen veroorzaken. Wanneer het systeem niet goed werkt, kunnen bij IADP bovendien ernstige ontwenningsverschijnselen opduiken. Een acute overdosis kan zelfs levensbedreigend zijn.

Uit onderzoek van het KCE naar de wetenschappelijke literatuur, blijkt dat het wetenschappelijke bewijs van de werkzaamheid van ruggenmergstimulatie en pijnpompen beperkt is. Het kenniscentrum beveelt dan ook aan om de technieken enkel te gebruiken als de minder invasieve alternatieven zijn uitgeput. Bovendien zou de patiënt voor de behandeling in een pijnkliniek door een team van pijnspecialisten moeten worden geëvalueerd en langere tijd behandeld.

Rugoperatie

Volgens specialisten wordt neuromodulatie in België vooral gebruikt bij de behandeling van pijn na een mislukte rugoperatie, luidt het bij KCE. Het aantal rugoperaties ligt in België hoger dan in de buurlanden, wat zou kunnen verklaren waarom er zoveel neuromodulatie-ingrepen uitgevoerd worden. KCE kon dat echter niet bewijzen aan de hand van patiëntengegevens. Bovendien is het niet bekend waarom er in België meer operaties worden uitgevoerd. (Belga/INM)

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft na een onderzoek naar ruggenmergstimulatie en pijnpompen bij de behandeling van ernstige chronische pijn, geconcludeerd dat de behandelingen slechts als allerlaatste optie gebruikt mogen worden. Het wetenschappelijke bewijs van hun werkzaamheid is namelijk beperkt en zoals bij elke evasieve ingreep zijn er risico's. Patiënten met chronische pijn kunnen geholpen worden met pijnstillers en heelkundige, psychische en fysische therapieën. Er zijn ook meer technische interventies mogelijk, zoals neuromodulatie. Ruggenmergstimulatie (SCS) en pijnpompen (IADP) zijn daar voorbeelden van. Beperkte werkzaamheidBij ruggenmergstimulatie wordt een apparaatje, dat elektrische impulsen naar het ruggenmerg stuurt, ingeplant. Pijnpompen sturen dan weer rechtstreeks pijnstillers naar het ruggenmerg vanuit een ingeplant reservoir. De ingrepen zijn betrekkelijk veilig, maar kunnen wel infecties en bloedingen veroorzaken. Wanneer het systeem niet goed werkt, kunnen bij IADP bovendien ernstige ontwenningsverschijnselen opduiken. Een acute overdosis kan zelfs levensbedreigend zijn. Uit onderzoek van het KCE naar de wetenschappelijke literatuur, blijkt dat het wetenschappelijke bewijs van de werkzaamheid van ruggenmergstimulatie en pijnpompen beperkt is. Het kenniscentrum beveelt dan ook aan om de technieken enkel te gebruiken als de minder invasieve alternatieven zijn uitgeput. Bovendien zou de patiënt voor de behandeling in een pijnkliniek door een team van pijnspecialisten moeten worden geëvalueerd en langere tijd behandeld. Rugoperatie Volgens specialisten wordt neuromodulatie in België vooral gebruikt bij de behandeling van pijn na een mislukte rugoperatie, luidt het bij KCE. Het aantal rugoperaties ligt in België hoger dan in de buurlanden, wat zou kunnen verklaren waarom er zoveel neuromodulatie-ingrepen uitgevoerd worden. KCE kon dat echter niet bewijzen aan de hand van patiëntengegevens. Bovendien is het niet bekend waarom er in België meer operaties worden uitgevoerd. (Belga/INM)