Pendelen schaadt de gezondheid

Wie zich in het verkeer waagt, krijgt tot dertig procent meer roetdeeltjes binnen dan de huisgenoot die thuisblijft, leert Vlaams onderzoek.

Er doen zich grote verschillen voor in de blootstelling aan roetdeeltjes in de lucht, meldt De Standaard. Bij mensen die op hetzelfde adres wonen, lopen de verschillen op tot 30 procent tussen de thuisblijver en de uitwerkende partner. Dat is gebleken uit onderzoek van Evi Dons (UHasselt, Vito). Zij maakte er haar doctoraat over.

Vooral de verplaatsing naar het werk doet mensen heel wat roet slikken. Mensen spenderen zes procent van hun tijd aan verplaatsingen, maar die zijn wel goed voor meer dan een vijfde van hun blootstelling. Tijdens deze trips krijgen ze bijna een derde van hun dagelijkse dosis binnen.

Fietsers beter af dan automobilisten

De blootstelling is het hoogst in motorvoertuigen (auto, bus, tram en metro), en het laagst voor fietsers en voetgangers, en in treinen. De blootstelling is ook sterk aan plaats en tijd gerelateerd. Rijd je als bestuurder in druk verkeer, dan krijg je meer binnen. In de spits en op weekdagen zijn de concentraties roet het hoogst. Op de snelwegen en in de steden is de blootstelling het grootst, bij snelheden boven de 80 km en onder de 30 km per uur.

Roetdeeltjes (“black carbon”, of BC) worden als de meest schadelijke deeltjes van het fijn stof beschouwd. Dieselmotoren zijn er een grote bron van. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content