Bijna vijf procent van de rundvleesproducten in Europa bevat sporen van paardenvlees. Dat blijkt uit grootschalige controleacties in de 27 lidstaten. Met het Belgische rund- en paardenvlees is niets mis, zo melden de FOD Economie en het FAVV.

In de loop van de maand maart 2013 nam de Federale Overheidsdienst Economie 106 stalen af van rundvlees dat mogelijk sporen van paardenvlees zou kunnen bevatten. De actie kwam er nadat de afgelopen maanden in verschillende Europese landen paardenvlees werd gedetecteerd in rundvlees. "In het kader van het lopende onderzoek wil de Europese Commissie een overzicht van de markt krijgen", zegt Johan Verbelen, woordvoerder van de FOD Economie.

Verbelen benadrukt dat het om een bijkomende actie gaat. "De extra controles dienen om het probleem in heel Europa in kaart te brengen", aldus Verbelen. "Vrijdag zal de Europese Commissie opnieuw aan tafel zitten om verdere stappen uit te tekenen." Daarnaast blijft het onderzoek in België naar het paardenvleesschandaal lopen. Wat de gevallen op de Belgische markt kan hebben veroorzaakt, is nog niet duidelijk.

'Geen probleem voor voedselveiligheid'

De Europese controleacties zijn het gevolg van het recente paardenvleesschandaal. In de loop van januari en februari 2013 werden in verschillende Europese landen sporen van paardenvlees aangetroffen in rundvleesproducten. Zo werd een bepaald merk van diepvrieslasagne nog preventief uit de rekken gehaald in België en Frankrijk. Ook de gehaktballen en hotdogs van meubelketen Ikea werden uit voorzorg tijdelijk uit de handel genomen.

In totaal blijkt een kleine vijf procent van de gecontroleerde rundvleesstalen in de 27 lidstaten DNA van paarden te bevatten. In Frankrijk testte zelfs ruim 13 procent van de gecontroleerde monsters positief. Tonio Borg, Europees Commissaris voor Gezondheid en Consumentenbeleid kondigt beleidsmaatregelen aan, maar nuanceert de resultaten. "Dit is een kwestie van voedselfraude, niet van voedselveiligheid", klinkt het.

Toereikende controles?

Daarnaast controleerde het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) ook op de aanwezigheid van een twaalftal ontstekingsremmende middelen in paardenvlees. Geen enkel van de 106 gecontroleerde stalen (waarvan 28 van ingevoerd paardenvlees) testte positief. In heel Europa testte 0,51 procent van de monsters positief op sporen van phenylbutazone, een verboden pijnstiller voor paarden.

Toch waarschuwt de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie The Humane Society dat de controles mogelijk ontoereikend zijn. "De Europese Unie heeft niet getest op een hele resem andere verboden geneesmiddelen die in de Verenigde Staten regelmatig aan paarden worden toegediend", zegt de organisatie in een mededeling. "Daarmee gaat de EU in tegen haar eigen regulering op het vlak van voedselveiligheid en consumentenbescherming." (JDW)

Bijna vijf procent van de rundvleesproducten in Europa bevat sporen van paardenvlees. Dat blijkt uit grootschalige controleacties in de 27 lidstaten. Met het Belgische rund- en paardenvlees is niets mis, zo melden de FOD Economie en het FAVV. In de loop van de maand maart 2013 nam de Federale Overheidsdienst Economie 106 stalen af van rundvlees dat mogelijk sporen van paardenvlees zou kunnen bevatten. De actie kwam er nadat de afgelopen maanden in verschillende Europese landen paardenvlees werd gedetecteerd in rundvlees. "In het kader van het lopende onderzoek wil de Europese Commissie een overzicht van de markt krijgen", zegt Johan Verbelen, woordvoerder van de FOD Economie. Verbelen benadrukt dat het om een bijkomende actie gaat. "De extra controles dienen om het probleem in heel Europa in kaart te brengen", aldus Verbelen. "Vrijdag zal de Europese Commissie opnieuw aan tafel zitten om verdere stappen uit te tekenen." Daarnaast blijft het onderzoek in België naar het paardenvleesschandaal lopen. Wat de gevallen op de Belgische markt kan hebben veroorzaakt, is nog niet duidelijk.'Geen probleem voor voedselveiligheid'De Europese controleacties zijn het gevolg van het recente paardenvleesschandaal. In de loop van januari en februari 2013 werden in verschillende Europese landen sporen van paardenvlees aangetroffen in rundvleesproducten. Zo werd een bepaald merk van diepvrieslasagne nog preventief uit de rekken gehaald in België en Frankrijk. Ook de gehaktballen en hotdogs van meubelketen Ikea werden uit voorzorg tijdelijk uit de handel genomen. In totaal blijkt een kleine vijf procent van de gecontroleerde rundvleesstalen in de 27 lidstaten DNA van paarden te bevatten. In Frankrijk testte zelfs ruim 13 procent van de gecontroleerde monsters positief. Tonio Borg, Europees Commissaris voor Gezondheid en Consumentenbeleid kondigt beleidsmaatregelen aan, maar nuanceert de resultaten. "Dit is een kwestie van voedselfraude, niet van voedselveiligheid", klinkt het.Toereikende controles?Daarnaast controleerde het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) ook op de aanwezigheid van een twaalftal ontstekingsremmende middelen in paardenvlees. Geen enkel van de 106 gecontroleerde stalen (waarvan 28 van ingevoerd paardenvlees) testte positief. In heel Europa testte 0,51 procent van de monsters positief op sporen van phenylbutazone, een verboden pijnstiller voor paarden. Toch waarschuwt de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie The Humane Society dat de controles mogelijk ontoereikend zijn. "De Europese Unie heeft niet getest op een hele resem andere verboden geneesmiddelen die in de Verenigde Staten regelmatig aan paarden worden toegediend", zegt de organisatie in een mededeling. "Daarmee gaat de EU in tegen haar eigen regulering op het vlak van voedselveiligheid en consumentenbescherming." (JDW)