Voor het eerst is er een geneesmiddel op de markt dat enkel en alleen bedoeld is voor overgewicht en obesitas. Wat moet u weten over Wegovy, het zusje van Ozempic?
Ozempic, de afslankspuit voor diabetespatiënten en personen met ernstige obesitas, is al eventjes ingeburgerd. Vanaf 1 juli brengt de Deense producent Novo Nordisk nu ook een injecteerbaar afslankmedicijn voor overgewicht op de markt: Wegovy.
Ozempic is officieel voor diabetespatiënten bedoeld en werkt ook als afslankmiddel voor mensen met ernstige obesitas, terwijl Wegovy specifiek voor mensen met overgewicht en obesitas is bestemd. Beide medicijnen worden wekelijks toegediend via een injectienaald en hebben hetzelfde werkzame bestanddeel, semaglutide. Dat stofje imiteert het darmhormoon glucagonachtig peptide-1 (GLP-1), dat de bloedsuiker verlaagt en het verzadigingsgevoel stimuleert. Ze zijn allebei op voorschrift. Maar voor Ozempic gelden nog tot en met november beperkingen op het voorschrijven wegens tekorten aan het medicijn.
‘Iemand vragen om zijn gewicht onder controle te brengen is hetzelfde als zeggen: “Houd je calcium onder controle”.’
‘Ozempic en Wegovy zijn eigenlijk exact hetzelfde product, alleen heeft Wegovy een hogere dosis, gaande tot 2,4 mg semaglutide per spuit in vergelijking met 1 tot 2 mg voor Ozempic’, legt endocrinoloog Bart Van der Schueren (UZ Leuven) uit. ‘Waarom twee verschillende merknamen voor hetzelfde product? Mogelijk wil de firma Novo Nordisk het stigma omzeilen, dat helaas nog steeds rond overgewicht en obesitas hangt. Over de terugbetaling van geneesmiddelen voor diabetes is weinig discussie. Overgewicht werd daarentegen lang geassocieerd met een gebrek aan wilskracht, terwijl we dankzij de ontdekking van de verzadigingshormonen steeds meer beseffen dat het lichaam geprogrammeerd is om het gewicht zo hoog mogelijk te houden. Iemand vragen om zijn gewicht onder controle te brengen is hetzelfde als zeggen: “Houd je calcium onder controle.”’
Voor wie is Wegovy bedoeld?
Wegovy is bedoeld voor mensen met obesitas (BMI van 30 of meer) en volwassenen met overgewicht (BMI hoger dan 27) die ook aan een van de volgende aandoeningen lijden: diabetes, hypertensie, slaapapneu, hart- en vaatziekten. Ook zwaarlijvige tieners mogen het nemen. In principe komen zo’n 3 à 4 miljoen Belgen in aanmerking voor het medicijn, maar een rush op Wegovy verwacht Van der Schueren niet.
‘Na de hype rond Ozempic beginnen steeds meer mensen te beseffen dat we te maken hebben met medicatie die levenslang moet worden ingenomen. Zo’n beslissing nemen is niet vanzelfsprekend. Daarnaast moeten we de focus verleggen van gewicht verliezen naar gezond worden door voedingsgewoonten aan te passen. Wie de medicatie neemt zonder zijn levensstijl te veranderen, zal trouwens ook meer bijwerkingen ervaren.’
Obesitas of Ozempic? De schaduwkant van de afslankspuit
Is Wegovy effectiever dan Ozempic?
In klinische studies verloren proefpersonen met overgewicht die Wegovy (2,4 mg semaglutide) gebruikten gemiddeld 15 à 20 procent van hun lichaamsgewicht over 68 weken, vergeleken met 2,4 procent in de placebogroep. Bijna de helft van de deelnemers verloor 15 procent of meer. Ter vergelijking: bij gebruik van Ozempic (2,4 mg semaglutide) bij diabetespatiënten (bij obesitas is het middel nog niet getest) lag het gemiddelde gewichtsverlies tussen 5 en 7 procent van het lichaamsgewicht. Ozempic is vooral bedoeld om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, gewichtsverlies is een bijkomend effect.
Een mooi extraatje is dat Wegovy ook beschermt tegen hart- en vaatziekten. Uit een studie over vier à vijf jaar waarbij Wegovy getest werd op obesitaspatiënten met een hoog cardiovasculair risico, bleek dat zij 20 procent minder kans maakten op infarcten of beroertes.
Maar door de iets hogere dosis kunnen ook de bijwerkingen iets heftiger zijn. Daarom blijven artsen benadrukken dat de afslankspuit altijd in combinatie moet worden gebruikt met een aangepast dieet en lichaamsbeweging. Levensstijlaanpassingen zijn sowieso de eerste maatregelen voor gewichtsbeheersing bij de algemene bevolking.
Wat als u stopt met de behandeling?
Over het algemeen wordt Wegovy gedurende 2 jaar toegediend. Uit onderzoek blijkt dat patiënten die met de behandeling stoppen na een jaar twee derde van hun verloren gewicht terugkrijgen.
Hoeveel kost het?
Terwijl Ozempic met een prijskaartje van zo’n 100 euro per maand wordt terugbetaald voor patiënten die ervoor in aanmerking komen, betaal je al snel meer dan 200 euro per maand voor Wegovy zonder terugbetaling. ‘Pijnlijk’, vindt Van der Schueren. ‘In de praktijk zien we die geneesmiddelen vaak terechtkomen bij mensen die niet meteen behoren tot de groep waarvoor het product bedoeld is, maar het wel kunnen betalen. Terwijl mijn patiënten uit een moeilijkere socio-economische context zich deze medicijnen niet kunnen veroorloven.’
Moet Wegovy worden terugbetaald?
Patiënten waarvoor het medisch noodzakelijk is, zouden in aanmerking moeten komen voor terugbetaling, vindt Van der Schueren. ‘Moeten we echt wachten tot mensen met prediabetes diabetes ontwikkelen? Ook voor adolescenten die er maar niet in slagen om af te vallen met levensstijladviezen is een terugbetaling aangewezen. Voor jongeren is dit echt life changing in het licht van hun verdere volwassen leven. Bovendien worden zij goed omringd in onze pediatrische multidisciplinaire obesitasklinieken.’
Welke andere afslankspuiten zijn er?
Sinds november 2024 is in België ook het afslankmiddel Mounjaro/Zepbound van het bedrijf Eli Lilly op de markt voor de behandeling van patiënten met diabetes type 2 en obesitas. De werkzame stof is tirzepatide, een combinatie van twee hormonen die van nature in de darmen voorkomen: GLP-1 en een ander hormoon dat van nature voorkomt in de darm, glucoseafhankelijk insulinotropisch polypeptide (GIP). Mounjaro zou daardoor ook iets beter werken dan Ozempic, maar is met 232,8 euro per maand meer dan dubbel zo duur als Ozempic en wordt niet terugbetaald.
Waarom geen obesitaspil?
Semaglutide is van nature niet goed opneembaar via het maag-darmkanaal omdat het een eiwitachtig molecuul is dat normaal wordt afgebroken door spijsverteringsenzymen. Novo Nordisk heeft een pilvariant van Ozempic ontworpen (Rybelsus) met een hulpstof die semaglutide beschermt tegen afbraak. De opname-efficiëntie blijft evenwel lager en de pil moet dagelijks onder bepaalde voorwaarden worden ingenomen. ‘Ik merk dat mijn patiënten de injectienaald verkiezen boven een dagelijkse pil omdat ze er dan slechts één keer per week aan moeten denken’, aldus Van der Schueren.
Farmagigant Eli Lilly ontwikkelt momenteel een afslankpil, orforglipron, die makkelijker kan worden ingenomen en die in een klinisch onderzoek even goed werkt als Ozempic. Ook Novo Nordisk test Ozempic in orale vorm met een hoge dosis semaglutide. Een nieuwe revolutie in de afslankindustrie lijkt in de maak.
Obesitasexpert Luc Van Gaal: ‘De afslankspuit is een doorbraak’