Opmars glutenvrije producten: meer commercie dan wetenschap

© Thinkstock

Glutenvrije producten zijn tegenwoordig erg hip dankzij sterren als Gwyneth Paltrow. Maar zijn ze ook wetenschappelijk verantwoord?

Martin Hiele, gastro-enteroloog in het UZ Leuven, bestempelt in het gezondheidsmagazine Bodytalk de opmars van glutenvrije producten voor mensen die lijden aan glutensensiviteit, een fenomeen dat de laatste jaren steeds meer opduikt, “voor een groot deel als commercie”.

Glutensensiviteit of prikkelbaredarmsyndroom?

Glutensensiviteit kan in tegenstelling tot coeliakie niet vastgesteld worden met een diagnostische test. Het wordt gekenmerkt door vage darmklachten en vermoeidheid en doet sterk denken aan spastisch colon of het prikkelbaredarmsyndroom en wordt in verband gebracht met cvs of zelfs ADHD. Vraag is of het om een nieuw verschijnsel gaat. “Het is niet uitgesloten dat het een nieuw woord is voor prikkelbaredarmsyndroom of cvs”, aldus Hiele.

“Het enige argument om te spreken van ‘glutensensiviteit’ is dat deze mensen zich beter voelen met een glutenvrij dieet wat subjectief is”, aldus de Leuvense hoogleraar. Mogelijk spelen bij de zogenaamde ‘glutensensiviteit’ andere bestanddelen dan gluten, die eveneens aanwezig zijn in granen een rol.

Hiele denkt hierbij onder meer aan fermenteerbare koolhydraten. “Een glutenvrij dieet bevat meestal ook weinig van deze bestanddelen wat de gunstige invloed op de glutensensiviteit zou kunnen verklaren”, aldus Hiele.

Aantal gevallen van coeliakie stijgt

Daarnaast wijst Hiele op de toename van het aantal gevallen van coeliakie. Hierbij treedt een beschadiging van het darmslijmvlies op na het eten van producten met gluten. De kenmerken zijn vage darmklachten zoals buikpijn, diarree, een opgeblazen gevoel en vermoeidheid bij het eten van glutenhoudende voedingsmiddelen.

“Voor ons land bestaan er geen cijfers, maar in de VS verdubbelt het aantal om de 15 tot 20 jaar”, aldus Hiele. Hij schat het aantal gevallen in Europa op 1 op 100. De toename is deels het gevolg van het feit dat een bloedtest de diagnosemethode sterk heeft vereenvoudigd. (Belga/TE)

Lees deze maand meer over het glutenvrije dieet in Bodytalk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content