‘Opbrengst frisdranktaks moet gezonde voeding goedkoper maken’

Frisdrank © Thinkstock

De extra belasting op suikerhoudende frisdranken in het kader van de taxshift moet dienen om gezonde voeding goedkoper te maken, vindt het expertisecentrum Vigez.

De opbrengsten van de aangekondigde frisdranktaks kunnen best gebruikt worden om gezonde voeding goedkoper te maken. Dat vindt Vigez, een expertisecentrum rond gezondheidspromotie en ziektepreventie gefinancierd door de Vlaamse overheid.

In het kader van de taxshift kondigde de federale regering vorige maand een taks aan op suikerhoudende frisdranken en zoete alcopops. Veel details zijn er nog niet, maar de taks zou ingaan vanaf 2016.

Drinkwaterfonteinen

Vigez spreekt van ‘een goede keuze’, maar waarschuwt dat het succes niet vanzelfsprekend is. ‘Een voedingstaks alleen zal er niet voor zorgen dat mensen plots gezonde keuzes maken’, waarschuwt het instituut.

Gezonde alternatieven zijn nodig en moeten worden gepromoot. Gebruik de opbrengsten dus om gezonde voeding goedkoper te maken, zorg bijvoorbeeld voor meer gratis drinkwaterfonteinen en voor meer en betere fietspaden om ook bewegen te stimuleren, raadt het expertisecentrum aan.

Lagere inkomensgroepen

Nog volgens Vigez is de tijd rijp om de taks snel in de praktijk te testen. Bijzondere aandacht is daarbij nodig voor de precieze effecten van de taks, niet in het minst op de lagere inkomensgroepen. Dat om te verzekeren dat de ‘gezondheidsongelijkheid’ niet verder in de hand gewerkt wordt, luidt het nog. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content