De Nobelprijs Geneeskunde 2013 gaat naar de twee Amerikanen James E. Rothman en Randy W. Schekman, en de Duitser Thomas C. Südhof, voor hun onderzoek naar het transportsysteem binnen cellen. Dat heeft het Zweedse Karolinka-instituut meegedeeld. Deze hoogste onderscheiding in de geneeskunde levert de winnaars een geldsom op van 920.000 euro.

De drie wetenschappers, verbonden aan de Amerikaanse universiteiten van Yale (Rothman), Berkeley (Schekman) en Stanford (Südhof), achterhaalden het systeem achter het transport in een cel, hoe 'moleculen naar de juiste plaats in de cel op het juiste moment getransporteerd worden', aldus het Nobelprijscomité. 'Elke cel is een fabriek die moleculen produceert en exporteert', aldus de jury.

Rothman is professor in de cellulaire biologie en de chemie, Schekman onderwijst biologie en Südhof geneeskunde. Ze hebben onafhankelijk van elkaar gewerkt.

Op Twitter meldt het Comité dat Rothman en Schekman op de hoogte gesteld zijn. Om 12.15 uur, goed drie kwartier na de bekendmaking, hadden ze Südhof nog niet kunnen bereiken. Het trio volgt de Japanse dokter en onderzoeker Shinya Yamanaka en de Britse bioloog John Gurdon op.

Het Nobelprijscomité heeft voorts aangekondigd dat de Nobelprijs voor de Literatuur wordt bekendgemaakt in de Zweedse hoofdstad Stockholm. (Belga/SD)

De Nobelprijs Geneeskunde 2013 gaat naar de twee Amerikanen James E. Rothman en Randy W. Schekman, en de Duitser Thomas C. Südhof, voor hun onderzoek naar het transportsysteem binnen cellen. Dat heeft het Zweedse Karolinka-instituut meegedeeld. Deze hoogste onderscheiding in de geneeskunde levert de winnaars een geldsom op van 920.000 euro. De drie wetenschappers, verbonden aan de Amerikaanse universiteiten van Yale (Rothman), Berkeley (Schekman) en Stanford (Südhof), achterhaalden het systeem achter het transport in een cel, hoe 'moleculen naar de juiste plaats in de cel op het juiste moment getransporteerd worden', aldus het Nobelprijscomité. 'Elke cel is een fabriek die moleculen produceert en exporteert', aldus de jury. Rothman is professor in de cellulaire biologie en de chemie, Schekman onderwijst biologie en Südhof geneeskunde. Ze hebben onafhankelijk van elkaar gewerkt. Op Twitter meldt het Comité dat Rothman en Schekman op de hoogte gesteld zijn. Om 12.15 uur, goed drie kwartier na de bekendmaking, hadden ze Südhof nog niet kunnen bereiken. Het trio volgt de Japanse dokter en onderzoeker Shinya Yamanaka en de Britse bioloog John Gurdon op. Het Nobelprijscomité heeft voorts aangekondigd dat de Nobelprijs voor de Literatuur wordt bekendgemaakt in de Zweedse hoofdstad Stockholm. (Belga/SD)