Dat blijkt uit studies die in Frankrijk en in Groot-Brittannië werden uitgevoerd en die in de VS werden voorgesteld. De studies richtten zich exclusief op (onbeschermde) seksuele contacten tussen mannen.

De Franse studie bekeek het effect als de cocktail alleen onmiddellijk voor en na de onbeschermde seks wordt ingenomen. De Britse studie ging na wat het effect was als Truvada dagelijks wordt ingenomen.

Het Franse onderzoek volgde 414 "hoogopgeleide homo's" van gemiddeld 35 jaar oud, die voor de helft de cocktail innamen en voor de andere helft een placebo. Zij die de echte pillen innamen, deden dat 24 uur voor en 24 tot 48 uur na onbeschermde seks. Vooraf was vastgesteld dat 70 procent van de deelnemers over het algemeen geen bescherming gebruikte, en dat de deelnemers gemiddeld 10 contacten per maand hadden met verchillende partners.

Na 13 maanden bleek dat in de groep met het placebo 14 mensen besmet waren geraakt, in de groep met de cocktail 2. En die 2 hadden nagelaten correct de pillen in te nemen, ze hadden bijvoorbeeld seks gehad nadat ze al een week of twee-drie geen pillen hadden ingenomen.

'Beter dan vaccin'

Het Brits onderzoek, waarbij 545 deelnemers die, zoals de Franse proefpersonen tot een hoge risicogroep behoren (vaak geen condoom gebruiken en vele wisselende partners hebben) elke dag een pil of een placebopil innamen, gaf precies dezelfde resultaten: een vermindering van het risico met 86 procent. In de Britse studie stelde men na een jaar 19 gevallen van besmetting vast aan de placebokant en 3 bij degenen die de cocktail dagelijks innamen.

Op de persconferentie waar de resultaten werden voorgesteld, zei de Parijse professor Jean-Michel Molina, dat de cocktail een betere bescherming biedt dan wat een vaccin zou vermogen, als er al een vaccin zou zijn. Maar "een condoom blijft natuurlijk de beste bescherming".

In Groot-Brittannië wordt nu door actiegroepen gevraagd dat de cocktail terugbetaalbaar zou worden. Een jaar gebruik zou ongeveer 6.000 euro kosten, drastisch minder dan wat de medicijnen van iemand met HIV kosten.

Truvada, ontwikkeld door het bedrijf Gilead, combineert twee medicijnen die eerder gebruikt werden bij de behandeling van HIV-besmetting.

(Belga/RR)

Dat blijkt uit studies die in Frankrijk en in Groot-Brittannië werden uitgevoerd en die in de VS werden voorgesteld. De studies richtten zich exclusief op (onbeschermde) seksuele contacten tussen mannen. De Franse studie bekeek het effect als de cocktail alleen onmiddellijk voor en na de onbeschermde seks wordt ingenomen. De Britse studie ging na wat het effect was als Truvada dagelijks wordt ingenomen.Het Franse onderzoek volgde 414 "hoogopgeleide homo's" van gemiddeld 35 jaar oud, die voor de helft de cocktail innamen en voor de andere helft een placebo. Zij die de echte pillen innamen, deden dat 24 uur voor en 24 tot 48 uur na onbeschermde seks. Vooraf was vastgesteld dat 70 procent van de deelnemers over het algemeen geen bescherming gebruikte, en dat de deelnemers gemiddeld 10 contacten per maand hadden met verchillende partners. Na 13 maanden bleek dat in de groep met het placebo 14 mensen besmet waren geraakt, in de groep met de cocktail 2. En die 2 hadden nagelaten correct de pillen in te nemen, ze hadden bijvoorbeeld seks gehad nadat ze al een week of twee-drie geen pillen hadden ingenomen. Het Brits onderzoek, waarbij 545 deelnemers die, zoals de Franse proefpersonen tot een hoge risicogroep behoren (vaak geen condoom gebruiken en vele wisselende partners hebben) elke dag een pil of een placebopil innamen, gaf precies dezelfde resultaten: een vermindering van het risico met 86 procent. In de Britse studie stelde men na een jaar 19 gevallen van besmetting vast aan de placebokant en 3 bij degenen die de cocktail dagelijks innamen.Op de persconferentie waar de resultaten werden voorgesteld, zei de Parijse professor Jean-Michel Molina, dat de cocktail een betere bescherming biedt dan wat een vaccin zou vermogen, als er al een vaccin zou zijn. Maar "een condoom blijft natuurlijk de beste bescherming".In Groot-Brittannië wordt nu door actiegroepen gevraagd dat de cocktail terugbetaalbaar zou worden. Een jaar gebruik zou ongeveer 6.000 euro kosten, drastisch minder dan wat de medicijnen van iemand met HIV kosten.Truvada, ontwikkeld door het bedrijf Gilead, combineert twee medicijnen die eerder gebruikt werden bij de behandeling van HIV-besmetting. (Belga/RR)