
Nieuw in 2020: huisarts en ziekenfonds duurder en sommige hoestsiropen verdwijnen
Vanaf 1 januari verandert er opnieuw een en ander in de gezondheidssector.
Bezoek aan huisarts wordt duurder, maar remgeld blijft hetzelfde
De honoraria voor raadplegingen, bezoeken en toezicht van artsen stijgen op 1 januari met 1,95 pct. Patiënten zullen die stijging echter niet in hun portefeuille voelen, omdat het deel dat de patiënt terugkrijgt met hetzelfde percentage stijgt – het remgeld blijft dus hetzelfde.
Een raadpleging door een niet-geaccrediteerde huisarts zal vanaf 1 januari 22,22 euro kosten, tegenover 21,79 euro tot en met eind december. Bij een geaccrediteerde huisarts wordt dat 26,80 euro, in plaats van 26,27 euro. Een huisbezoek door de huisarts kost 39,63 euro vanaf 1 januari, tegenover 38,88 euro.
De nieuwe tarieven maken deel uit van het midden december gesloten conventieakkoord tussen artsen en ziekenfondsen voor 2020. Het gaat om een overgangsakkoord voor één jaar.
Elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen verplicht
Vanaf 1 januari 2020 wordt het elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen voor ambulante patiënten verplicht. Het RIZIV stopt vanaf dat moment ook met het leveren van voorschriftenboekjes.
Het verplicht gebruik van het elektronisch voorschrift voor ambulante patiënten geldt zowel voor huisartsen als voor artsen-specialisten.
Artsen die ouder dan 64 jaar zijn worden hier echter van vrijgesteld. Ook op huisbezoek, tijdens een bezoek aan een instelling of in geval van overmacht mogen artsen nog op papier blijven voorschrijven.
Gecombineerde hoestsiropen van de markt gehaald
Vanaf 1 januari 2020 mogen enkel nog geneesmiddelen tegen hoest en verkoudheid met één actief bestanddeel worden verkocht. Samengestelde preparaten worden van de markt teruggetrokken.
De volgende siropen verdwijnen of zijn ondertussen al van de markt gehaald: Acatar, Broncho-Pectoralis Pholcodine, Inalpin, Longbalsem, Noscaflex Expectorans en Toplexil. De samengestelde formule van Pholco-Mereprine siroop blijft wel beschikbaar tot eind mei 2020.
Ook officinale bereidingen tegen hoest en verkoudheid mogen vanaf 1 januari 2020 nog slechts één actief bestanddeel bevatten. Combinatiesiropen op basis van planten blijven na 1 januari wel te verkrijgen. Consumentenorganisatie Test-Aankoop raadt hoestsiropen die bestaan uit een combinatie van verschillende actieve bestanddelen al jaren af.
Ziekenfondsen gemiddeld 3 procent duurder
De verplichte aanvullende ziekenfondsverzekering wordt dit jaar gemiddeld 3,1 procent duurder. Veel nieuwe voordelen komen daarvoor niet in de plaats.
Wie zich aansluit bij een regulier ziekenfonds, moet daar ook een aanvullende verzekering bijnemen. Die geeft recht op een waslijst aan terugbetalingen, waaronder brillenglazen, remgeld voor kinderen, orthodontie, psychologische begeleiding en ostheopathie. Voor die dienstverlening betaalt een Vlaming in 2020 gemiddeld 89,68 euro per jaar, blijkt uit een navraag van De Standaard. Dat is 3,1 procent meer dan in 2019. De stijging ligt een pak boven de inflatie (1,3 procent).
Symbio is met een bijdrage van 131,76 euro het duurst, gevolgd door het Onafhankelijk Ziekenfonds en Partena. De Limburgse afdeling van de Socialistische Mutualiteiten is met 76,80 euro de goedkoopste, maar tekent wel voor de grootste prijsstijging.
Ondanks de prijsstijging bieden de ziekenfondsn niet veel nieuwe voordelen aan. ‘Eigenlijk is er geen ruimte voor nieuwigheden’, zegt Jürgen Constandt, algemeen directeur van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds. ‘Dat merk ik ook bij de conculega’s.’
De ziekenfondsen hebben de afgelopen beleidsperiode een aanzienlijke daling van de toelage voor administratiekosten moeten slikken. De basisdotatie is gedaald, terwijl de lonen, de ziekte-uitgaven en het aantal Belgen gestegen zijn. Ziekenfondsen compenseren een deel van de besparingen via de ledenbijdragen, stelt Constandt vast.
Rookmelders verplicht in elke woning
Vanaf 1 januari zijn rookmelders wettelijk verplicht in elke woning in Vlaanderen. Dat mag evenwel geen ionisatierookmelder zijn, want vanaf 1 januari is het in heel België verboden om dergelijke rookmelder in huis te hebben.
Er zijn twee soorten rookmelders: optische rookmelders en ionisatierookmelders. Die laatste zijn rookmelders die werken op basis van een radioactieve bron en vanaf 1 januari verboden zijn. De meeste zijn intussen uit de omloop, maar het Federaal agentschap voor nucleaire controle (FANC) roept mensen toch op om te controleren of ze nog een ionisatierookmelder in huis hebben. In dat geval kunnen die gratis in een recyclagepark gedeponeerd worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier