Nederlanders eten minder brood. De consumptie van brood is de eerste drie kwartalen van dit jaar met 2,3 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Mogelijk is dat het gevolg van populaire dieetboeken die het eten van brood om gezondheidsredenen ontmoedigen. Dat heeft het Voorlichtingsbureau Brood bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.

Volgens een woordvoerder van het voorlichtingsbureau lijken consumenten in verwarring door populaire boeken over voeding zoals "De Voedselzandloper" van de Belgische arts Kris Verburgh. Om erachter te komen wat er precies achter de dalende broodconsumptie zit, start het voorlichtingsbureau dit najaar nog een onderzoek. De broodconsumptie daalt al sinds 2009, maar de neergang is dit jaar sterker dan in andere jaren, aldus de voorlichter.

'Eet zo weinig mogelijk brood'

Kris Verburgh raadt in "De Voedselzandloper" aan om zo min mogelijk brood te eten. Er zouden te veel suikers in zitten. Het boek wordt in Nederland veel verkocht en was genomineerd voor de NS Publieksprijs 2013.

Volgens voedingsdeskundige Nynke Leonards van het voorlichtingsbureau is brood wel degelijk gezond, omdat het product verschillende voedingsstoffen levert zoals zetmeel, vezels en mineralen. "Er zijn sterke aanwijzingen dat brood een preventieve werking heeft als het gaat om bijvoorbeeld hart- en vaatziekten", aldus Leonards. De voedingsdeskundige verwerpt de uitlatingen van Verburgh dat brood slecht is voor de gezondheid. (Belga/TE)

Nederlanders eten minder brood. De consumptie van brood is de eerste drie kwartalen van dit jaar met 2,3 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Mogelijk is dat het gevolg van populaire dieetboeken die het eten van brood om gezondheidsredenen ontmoedigen. Dat heeft het Voorlichtingsbureau Brood bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.Volgens een woordvoerder van het voorlichtingsbureau lijken consumenten in verwarring door populaire boeken over voeding zoals "De Voedselzandloper" van de Belgische arts Kris Verburgh. Om erachter te komen wat er precies achter de dalende broodconsumptie zit, start het voorlichtingsbureau dit najaar nog een onderzoek. De broodconsumptie daalt al sinds 2009, maar de neergang is dit jaar sterker dan in andere jaren, aldus de voorlichter. Kris Verburgh raadt in "De Voedselzandloper" aan om zo min mogelijk brood te eten. Er zouden te veel suikers in zitten. Het boek wordt in Nederland veel verkocht en was genomineerd voor de NS Publieksprijs 2013. Volgens voedingsdeskundige Nynke Leonards van het voorlichtingsbureau is brood wel degelijk gezond, omdat het product verschillende voedingsstoffen levert zoals zetmeel, vezels en mineralen. "Er zijn sterke aanwijzingen dat brood een preventieve werking heeft als het gaat om bijvoorbeeld hart- en vaatziekten", aldus Leonards. De voedingsdeskundige verwerpt de uitlatingen van Verburgh dat brood slecht is voor de gezondheid. (Belga/TE)