Monsterproces over grootste Franse gezondheidsschandaal: waarover gaat het?

© Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Mediator, een medicijn dat zowel als vermageringspil en als middel tegen diabetes werd aangeprezen, zou de dood hebben veroorzaakt van 500 tot 2000 mensen in Frankrijk.

Wat is Mediator?

Mediator is een medicament van de groep Servier, het op een na grootste farmaceutisch bedrijf in Frankrijk. Het is een antidiabeticum dat ook gebruikt wordt als eetlustremmer. De bijwerkingen ervan zouden echter de dood veroorzaakt hebben van 500 tot 2.000 mensen. Het gaat om het grootste schandaal in de Franse gezondheidszorg. Toen heel wat andere landen het medicijn verboden, bleef het nog jaren in Frankrijk te koop. Zelfs gezonde, slanke vrouwen kregen het van hun artsen voorgeschreven. Mediator is sinds 2009 in heel Europa verboden na een onderzoek van het Europees Geneesmiddelenbureau. Volgens schattingen hebben in totaal zowat vijf miljoen mensen in de wereld het middel ingenomen tussen 1976 en 2009, ondanks het feit dat er een vermoeden was van dodelijke bijwerkingen.

Wat zijn de gevaren van Mediator?

De kat werd de bel aangeboden in 2007 toen de Franse longspecialiste Irène Frachon de link ontdekte tussen Mediator en ernstige hart- en longschade. Volgens haar was dit zogenaamde medicijn vergif. Uit een rapport van de Franse toezichthouder op geneesmiddelen (Agence National de Sécurité du Médicament) blijkt dat de vermageringspillen van het concern alleen in Frankrijk al de dood van 500 patiënten heeft veroorzaakt. Andere schattingen gaan uit van zelfs 2.000 slachtoffers. Minstens 3.500 patiënten moesten in het ziekenhuis behandeld worden.

Zijn er Belgische slachtoffers?

België weigerde Mediator al in 1977 op de markt te brengen. Ook het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten lieten het medicijn niet toe. Maar in landen als Frankrijk, Portugal, Italië en Spanje was het medicijn decennialang verkrijgbaar.

Waarover gaat het proces?

Zowel de Franse toezichthouder op geneesmiddelen als het farmaconcern Servier staan terecht voor onder meer onvrijwillige doodslag en fraude. Het proces moet ook nagaan waarom het middel zo lang op de Franse markt is kunnen blijven terwijl het in andere landen al lang verboden was. Servier wordt ervan beschuldigd het geneesmiddel uit winstbejag als middel tegen suikerziekte aangeprezen te hebben en de dodelijke bijwerkingen in de doofpot te hebben gestopt. Het bedrijf zou met het medicijn minstens een miljard euro winst hebben gemaakt. Servier heeft al bijna aan 132 miljoen euro aanminnelijke schikkingen betaald. Het bedrijf zegt echter dat het niet op de hoogte was van de schadelijke effecten van de behandeling en wil aantonen dat het niet tegen de belangen van de patiënten inging.

De Franse toezichthouder krijgt dan weer de schuld van slordigheid en het ondernemen van te weinig actie om de dood en verwondingen bij patiënten te verhinderen. De toezichthouder zou te traag gewerkt hebben en te nauw gelinkt zijn met farmaceutische bedrijven.

Het proces met 12 beklaagden en meer dan 2600 aanklagers zal zes maanden duren. Het gaat om een van de langste rechtszaken in Parijs in decennia.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content