Mensen die antidepressiva nemen, lopen een verhoogd risico op diabetes type 2. Dat blijkt uit een Brits onderzoek aan de Universiteit van Southampton. De onderzoekers benadrukken wel dat een mogelijk verband daarom niet meteen betekent dat de geneesmiddelen suikerziekte veroorzaken.

Volgens Britse onderzoekers aan de Universiteit van Southampton is er een link tussen antidepressiva en diabetes type 2. De wetenschappers analyseerden verschillende bestaande medische studies en kwamen tot de vaststelling dat er een mogelijk verband bestaat.

In het medische tijdschrift Diabetes Care leggen de onderzoekers er de klemtoon op dat er geen bewijs is dat antidepressiva de ziekte veroorzaken. Zo kan het zijn dat patiënten op antidepressiva gemakkelijker aankomen. Dat overgewicht verhoogt dan weer de kans op diabetes. Anderzijds kunnen de medicijnen ook een invloed hebben op de suikerspiegel.

Volgens hoogleraar Richard Holt is er meer onderzoek nodig naar het verband. Hij raadt artsen aan om in de toekomst waakzaam te zijn voor de symptomen van suikerziekte bij patiënten op antidepressiva.

Dr. Matthew Hobbs van de Britse vereniging voor diabetici vindt de studie niet geloofwaardig. Hij geeft wel toe dat het gebruik van bepaalde antidepressiva kan leiden tot overgewicht. En dat kan inderdaad tot suikerziekte leiden. Hij raadt bezorgde patiënten op antidepressiva dan ook aan om te praten met hun arts. (YD)

Volgens Britse onderzoekers aan de Universiteit van Southampton is er een link tussen antidepressiva en diabetes type 2. De wetenschappers analyseerden verschillende bestaande medische studies en kwamen tot de vaststelling dat er een mogelijk verband bestaat.In het medische tijdschrift Diabetes Care leggen de onderzoekers er de klemtoon op dat er geen bewijs is dat antidepressiva de ziekte veroorzaken. Zo kan het zijn dat patiënten op antidepressiva gemakkelijker aankomen. Dat overgewicht verhoogt dan weer de kans op diabetes. Anderzijds kunnen de medicijnen ook een invloed hebben op de suikerspiegel.Volgens hoogleraar Richard Holt is er meer onderzoek nodig naar het verband. Hij raadt artsen aan om in de toekomst waakzaam te zijn voor de symptomen van suikerziekte bij patiënten op antidepressiva.Dr. Matthew Hobbs van de Britse vereniging voor diabetici vindt de studie niet geloofwaardig. Hij geeft wel toe dat het gebruik van bepaalde antidepressiva kan leiden tot overgewicht. En dat kan inderdaad tot suikerziekte leiden. Hij raadt bezorgde patiënten op antidepressiva dan ook aan om te praten met hun arts. (YD)