Dat schrijft De Morgen.

Het geld wordt toegekend nadat recent was gebleken dat twee tienermeisjes enkele nachten in een politiecel hadden moeten doorbrengen bij gebrek aan opvang.

Maar volgens ingewijden is het maar de vraag of de privé-initiatieven extra capaciteit hebben.

'Tegelijk snoeien'

De minister investeert niet alleen, volgens de krant: tegelijk snoeit hij in het budget van alternatieve straffen.

Met alternatieve straffen moeten jonge boefjes bijvoorbeeld gemeenschapsdienst verrichten, of worden ze verplicht tot bemiddeling met het slachtoffer. Dat daar bespaard wordt, krijgt kritiek van de bevoegde diensten. "Met die straffen vermijd je juist dat jongeren in de gesloten opvang terechtkomen", zegt iemand uit de sector in de krant. Na een hervormingsoefening hangt in de alternatieve strafdiensten een totale besparing van 11 procent boven het hoofd. "In plaats van in de strafdiensten te snoeien, zou Vandeurzen hun functie beter verruimen", stelt jeugdrechter Christian Denoyelle. "Zodat ook zij zich kunnen toeleggen op dienstverlening in verontrustende situaties."

(Belga/RR)

Dat schrijft De Morgen.Het geld wordt toegekend nadat recent was gebleken dat twee tienermeisjes enkele nachten in een politiecel hadden moeten doorbrengen bij gebrek aan opvang.Maar volgens ingewijden is het maar de vraag of de privé-initiatieven extra capaciteit hebben.De minister investeert niet alleen, volgens de krant: tegelijk snoeit hij in het budget van alternatieve straffen.Met alternatieve straffen moeten jonge boefjes bijvoorbeeld gemeenschapsdienst verrichten, of worden ze verplicht tot bemiddeling met het slachtoffer. Dat daar bespaard wordt, krijgt kritiek van de bevoegde diensten. "Met die straffen vermijd je juist dat jongeren in de gesloten opvang terechtkomen", zegt iemand uit de sector in de krant. Na een hervormingsoefening hangt in de alternatieve strafdiensten een totale besparing van 11 procent boven het hoofd. "In plaats van in de strafdiensten te snoeien, zou Vandeurzen hun functie beter verruimen", stelt jeugdrechter Christian Denoyelle. "Zodat ook zij zich kunnen toeleggen op dienstverlening in verontrustende situaties." (Belga/RR)