Migranten eerste generatie voelen zich minder gezond

'De meeste vrouwen willen niet terug naar IS. De oorlog gaat door, de kans is groot dat je omkomt door bombardementen. En toch worden we teruggestuurd.' © iStock

Een migratieachtergrond heeft doorgaans een negatieve impact op de gezondheid.

Migranten van de eerste generatie voelen zich minder gezond, bewegen minder en kampen vaker met angststoornissen. Dat blijkt uit onderzoek van de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de UGent, gefinancierd door Kom op tegen Kanker, waarover De Morgen donderdag bericht.

Voor het eerst is er onderzoek gedaan naar de brede invloed van diversiteit op gezondheid in België, op basis van de cijfers van de Belgische gezondheidsenquête. Die cijfers dateren van 2013 – meer recente gegevens bestaan voorlopig niet.

De resultaten leren dat een migratieachtergrond doorgaans een negatieve impact heeft op de gezondheid. ‘Al zijn er grote verschillen binnen de groep migranten’, zegt professor Sara Willems. ‘Je kunt dit geen ‘cultureel probleem’ noemen, verre van. Opleidingsniveau en inkomen wegen veel zwaarder door.’

Vooral eerste generatiemigranten voelen zich minder gezond: ze hebben meer kans op angststoornissen, en geven aan dat ze een gebrek aan sociale steun en minder lichaamsbeweging hebben. Bovendien heeft deze groep minder vaak een vaste huisarts, gaat ze minder naar de tandarts, maar belandt ze vaker op spoed.

Kom op tegen Kanker bekijkt nu hoe de resultaten vertaald kunnen worden naar de zorgpraktijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content