Met deze apps kunnen kinderen levens redden

© iStock

Uit een recente bevraging blijkt dat kinderen van 10-12 jaar vragende partij zijn om levensreddende handelingen te leren. Vlaams onderwijsminister Crevits lanceert daarom 2 apps.

Om meer variatie in het EHBO-onderwijs te krijgen, lanceerde Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) twee apps die kinderen levens leren redden. De app “StartnHart” (KULeuven) moet leraren helpen om reanimatie aan te leren in de klas. “Een adembenemende picnic” (Belgische Reanimatieraad) wil dan weer jonge kinderen tussen zes en tien jaar bewust maken van het belang van levensreddende handelingen. Aan de hand van een beeldverhaal op kindermaat leren kinderen bijvoorbeeld een heimlichgreep (om luchtwegen vrij te maken), maar ook reanimatietechnieken.

Uit een nieuwe studie van Vigez, het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie, blijkt dat EHBO een plek in de klas en tijdens de les krijgt in drie op de vier basisscholen en in negen op de tien secundaire scholen. In de meeste scholen komt het specifiek aan bod in één of meerdere vakken, in het bijzonder in de 5de en 6de leerjaren. Het Vigez vraagt wel aandacht voor de leerlijn, door vanaf de kleuterklas tot in het secundair aandacht te besteden aan het thema.

Inzetten op de leraar

Uit het onderzoek blijkt voorts dat leraren de sterkhouders zijn van het EHBO-onderwijs, 56 pct in het basisonderwijs en 63 pct in het secundair onderwijs, meer dan dat ze gebruik maken van video’s, EHBO-koffers of externen. “Blijven inzetten op professionalisering van leraren is dus belangrijk”, zegt minister Crevits.

Opvallend is wel dat er maar in de helft van de scholen in het basisonderwijs afstemming is met het lerarenteam, het blijft dus een individuele verantwoordelijkheid van de leerkracht. Daarnaast valt het op dat reanimatiepoppen en een EHBO-koffer voornamelijk in het secundair onderwijs gebruikt worden als oefenmateriaal, terwijl leerlingen net vragende partij zijn naar meer variatie in leervormen. “Wanneer we scholen en leraren de weg wijzen naar voldoende oefenmateriaal, kijken we vooral ook naar werkvormen en leermethodes die kosten – en tijdsbesparend zijn, zoals bijvoorbeeld applicaties”, klonk het.

StartnHart voor Apple

StartnHart voor Android

Een adembenemend picknick voor Android

De applicaties, gefinancierd door het departement Onderwijs en Vorming, zijn gratis te downloaden op tablet en smartphone.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content