Keelkanker wordt almaar vaker veroorzaakt door het humaan pappillomavirus (hpv). Dat wordt doorgegeven via seks, vooral orale. Dokters zien vooral een toename bij dertigers en veertigers, berichten De Morgen en Het Belang van Limburg.

Bij een op de drie keelkankers is orale seks de schuldige. Elk jaar komen er in ons land zo'n honderd patiënten bij, en dat aantal stijgt. "We zien steeds meer jonge dertigers en veertigers", zegt hoofd- en halschirurg Carl Van Laer (UZ Antwerpen).

Het humaan papillomavirus, dat bij vrouwen baarmoederhalskanker kan veroorzaken, maakt ook steeds meer mannelijke slachtoffers. Zo is in Nederland het aantal keelkankers door orale seks in twintig jaar verzesvoudigd.

Ons land is in hetzelfde bedje ziek, weet Carl Van Laer. De piek is nog niet bereikt. In Vlaanderen krijgen tienermeisjes sinds 2010 het hpv-vaccin gratis aangeboden op school. Het goede nieuws is dat keelkanker die veroorzaakt wordt door hpv beter te behandelen is dan wanneer de kanker veroorzaakt wordt door roken of teveel alcohol.

Bij een op de drie keelkankers is orale seks de schuldige. Elk jaar komen er in ons land zo'n honderd patiënten bij, en dat aantal stijgt. "We zien steeds meer jonge dertigers en veertigers", zegt hoofd- en halschirurg Carl Van Laer (UZ Antwerpen). Het humaan papillomavirus, dat bij vrouwen baarmoederhalskanker kan veroorzaken, maakt ook steeds meer mannelijke slachtoffers. Zo is in Nederland het aantal keelkankers door orale seks in twintig jaar verzesvoudigd. Ons land is in hetzelfde bedje ziek, weet Carl Van Laer. De piek is nog niet bereikt. In Vlaanderen krijgen tienermeisjes sinds 2010 het hpv-vaccin gratis aangeboden op school. Het goede nieuws is dat keelkanker die veroorzaakt wordt door hpv beter te behandelen is dan wanneer de kanker veroorzaakt wordt door roken of teveel alcohol.