Hepatitis E is wijd verspreid in de ontwikkelingslanden, maar in België vrij zeldzaam. Toch neemt het aantal gevallen toe. Terwijl er in 2014 nog bij 25 mensen het Hepatitis E-virus ontdekt werd, waren er in 2016 al 83 gevallen vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) die nieuwssite Apache kon inkijken. Europees onderzoek wijst uit dat varkensvlees de voornaamste bron van het virus is.

Hepatitis E wordt veroorzaakt door een ander virus dan bij hepatitis A, B, C en D. Er is geen behandeling en geen vaccin. Mensen met voldoende weerstand worden er niet ziek van en indien wel, genezen ze vanzelf. De virusinfectie zorgt bij kwetsbare groepen wel voor permanente leverschade, en kan zelfs dodelijk zijn. De symptomen van hepatitis E zijn vergelijkbaar met die van hepatitis A.

Broodje martino

Onderzoek van viroloog Marc Van Ranst, verbonden aan de KU Leuven, wijst uit dat het Hepatitis E-virus in rauw, nog onbewerkt varkensvlees terug te vinden is. En niet alle producten die daarvan gemaakt worden, worden verhit. Een risico, volgens Van Ranst: 'Mijn zoontje eet ook gewoon rauw gehakt of martino. Als daar het virus in terug te vinden is, dan is dat wel zorgelijk', aldus Van Ranst aan Apache.

Ook via overtollig varkensbloed dat bij slachthuizen wordt opgevangen, kan het virus in vleeswaren terecht komen. Dat bloed wordt niet altijd gesteriliseerd, voor het aan een ander vleesproduct wordt toegevoegd.

Hepatitis E is wijd verspreid in de ontwikkelingslanden, maar in België vrij zeldzaam. Toch neemt het aantal gevallen toe. Terwijl er in 2014 nog bij 25 mensen het Hepatitis E-virus ontdekt werd, waren er in 2016 al 83 gevallen vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) die nieuwssite Apache kon inkijken. Europees onderzoek wijst uit dat varkensvlees de voornaamste bron van het virus is. Hepatitis E wordt veroorzaakt door een ander virus dan bij hepatitis A, B, C en D. Er is geen behandeling en geen vaccin. Mensen met voldoende weerstand worden er niet ziek van en indien wel, genezen ze vanzelf. De virusinfectie zorgt bij kwetsbare groepen wel voor permanente leverschade, en kan zelfs dodelijk zijn. De symptomen van hepatitis E zijn vergelijkbaar met die van hepatitis A. Onderzoek van viroloog Marc Van Ranst, verbonden aan de KU Leuven, wijst uit dat het Hepatitis E-virus in rauw, nog onbewerkt varkensvlees terug te vinden is. En niet alle producten die daarvan gemaakt worden, worden verhit. Een risico, volgens Van Ranst: 'Mijn zoontje eet ook gewoon rauw gehakt of martino. Als daar het virus in terug te vinden is, dan is dat wel zorgelijk', aldus Van Ranst aan Apache. Ook via overtollig varkensbloed dat bij slachthuizen wordt opgevangen, kan het virus in vleeswaren terecht komen. Dat bloed wordt niet altijd gesteriliseerd, voor het aan een ander vleesproduct wordt toegevoegd.