Het moest ervan komen... Met het zicht op de Wereldbeker voetbal die over enkele maanden de wereld weer in zijn ban zal houden, hebben wetenschappers zich gebogen over de demografische effecten van grote voetbalmatchen. En waar verstokte voetbalfanaten zouden denken dat die gevolgen desastreus zijn omdat voetbalfans bij belangrijke matchen wel wat anders aan het hoofd hebben dan een stevige stoeipartij, leek het eerste resultaat net omgekeerd: voetbal en meer geboorten gaan hand in hand.

Dat een elektriciteitspanne goed is voor de bevolkingsaangroei, weten we al van de grote elektriciteitspanne die in 1965 New York trof en die negen maanden later zorgde voor maar liefst 30 procent meer geboorten.

Babyboom

6 mei 2009. Halve finale van de Champion's League: Barça tegen Chelsea. De (voetbal)wereld houdt de adem in... Later : groot feest in Spanje. 27 mei 2009: finale. Barça neemt het op tegen Manchester United. De uitslag is gekend : Messi en Eto'o zetten letterlijk hun beste beentje voor. De match van het jaar is gespeeld.

Maar kennelijk heeft die match niet alleen op het veld resultaat gehad. Negen maanden later: de Catalaanse radio is de eerste die een merkwaardig fenomeen de ether ingooit. De Spanjaarden hebben het feest na de matchen kennelijk verder in bed gespeeld waar ze - opnieuw - hebben gescoord. De generatie 'Iniesta' zou geboren zijn. Het bericht ging een eigen leven leiden. Men begon te spreken over een babyboom van maar liefst 45 procent. Dat was licht overdreven. Een intense analyse van de Catalaanse geboortecijfers tussen 2007 en 2010 toont aan dat februari en maart 2010 goed waren voor een verhoogd geboortecijfer van 16 procent.

Explosief libido

Ligt het aan de Spanjaarden, hun bruisende zinnen, hun explosief libido of aan het voetbal? De Fransen zouden de Fransen niet zijn, of ze zochten het uit. De Franse wetenschappers hebben meteen hun eigen geboortestatistieken na belangrijke matchen bovengehaald. En ja, in augustus 1998 versloeg gastland Frankrijk Brazilië met twee vingers in de neusgaten met 3-0. De Fransen vierden als nooit tevoren, maar hun feestelijkheden werden niet in bed verdergezet. Hoezeer de experts ook zochten, zelfs negen maanden na de match was er geen beweging te bespeuren in de Franse geboortecijfers.

De Apotheker

Bron: BMJ

Het moest ervan komen... Met het zicht op de Wereldbeker voetbal die over enkele maanden de wereld weer in zijn ban zal houden, hebben wetenschappers zich gebogen over de demografische effecten van grote voetbalmatchen. En waar verstokte voetbalfanaten zouden denken dat die gevolgen desastreus zijn omdat voetbalfans bij belangrijke matchen wel wat anders aan het hoofd hebben dan een stevige stoeipartij, leek het eerste resultaat net omgekeerd: voetbal en meer geboorten gaan hand in hand.Dat een elektriciteitspanne goed is voor de bevolkingsaangroei, weten we al van de grote elektriciteitspanne die in 1965 New York trof en die negen maanden later zorgde voor maar liefst 30 procent meer geboorten. 6 mei 2009. Halve finale van de Champion's League: Barça tegen Chelsea. De (voetbal)wereld houdt de adem in... Later : groot feest in Spanje. 27 mei 2009: finale. Barça neemt het op tegen Manchester United. De uitslag is gekend : Messi en Eto'o zetten letterlijk hun beste beentje voor. De match van het jaar is gespeeld.Maar kennelijk heeft die match niet alleen op het veld resultaat gehad. Negen maanden later: de Catalaanse radio is de eerste die een merkwaardig fenomeen de ether ingooit. De Spanjaarden hebben het feest na de matchen kennelijk verder in bed gespeeld waar ze - opnieuw - hebben gescoord. De generatie 'Iniesta' zou geboren zijn. Het bericht ging een eigen leven leiden. Men begon te spreken over een babyboom van maar liefst 45 procent. Dat was licht overdreven. Een intense analyse van de Catalaanse geboortecijfers tussen 2007 en 2010 toont aan dat februari en maart 2010 goed waren voor een verhoogd geboortecijfer van 16 procent.Ligt het aan de Spanjaarden, hun bruisende zinnen, hun explosief libido of aan het voetbal? De Fransen zouden de Fransen niet zijn, of ze zochten het uit. De Franse wetenschappers hebben meteen hun eigen geboortestatistieken na belangrijke matchen bovengehaald. En ja, in augustus 1998 versloeg gastland Frankrijk Brazilië met twee vingers in de neusgaten met 3-0. De Fransen vierden als nooit tevoren, maar hun feestelijkheden werden niet in bed verdergezet. Hoezeer de experts ook zochten, zelfs negen maanden na de match was er geen beweging te bespeuren in de Franse geboortecijfers.De ApothekerBron: BMJ