Meer dan 80 procent Europeanen wil af van switch tussen winter- en zomeruur

© Reuters

Meer dan 80 procent van de Europeanen heeft zich in een online peiling uitgesproken voor de afschaffing van de halfjaarlijkse switch tussen winter- en zomeruur. Dat meldt de Duitse krant Westfalenpost.

De Europese Commissie organiseerde van begin juli tot midden augustus een openbare consultatie waarin burgers zich mochten uitspreken over de zin of onzin van de omschakeling tussen winter- en zomeruur. Meer dan 4,6 miljoen Europeanen namen deel, een absoluut record voor de openbare consultaties die de Commissie regelmatig op touw zet.

Volgens Westfalenpost spreekt meer dan 80 procent van de deelnemers zich uit voor de afschaffing. De meeste van deze respondenten verkiezen onafgebroken in de zomertijd te leven, dus twee uur voor Greenwich Mean Time.

Momenteel draaien we tijdens de wintermaanden een uur terug, tot één uur voor GMT. Een woordvoerder van de Commissie wou woensdag nog niet ingaan op de berichtgeving over de peiling, waarvan ze de officiële resultaten ‘binnenkort’ wil publiceren.

Bevoegd eurocommissaris Violeta Bulc wil de komende dagen eerst haar collega’s informeren over de resultaten. In het rapport zal de Commissie ook informeren over het profiel van de respondenten. Volgens Westfalenpost kwamen meer dan drie miljoen respondenten uit Duitsland. De zegsman wou woensdag enkel kwijt dat burgers uit alle lidstaten hebben deelgenomen.

De woordvoerder beklemtoonde voorts dat de peiling slechts ‘een element’ vormt in de besluitvorming. ‘Dit is geen referendum, maar een element waarmee we rekening houden wanneer we onze beleidsaanbeveling zullen doen.’

Er volgt na de publicatie van het rapport nog overleg met stakeholders als het Europees Parlement, dat eerder dit jaar het debat over het winter- en zomeruur opnieuw had aangezwengeld. Een eventueel voorstel tot afschaffing moet goedgekeurd worden door het parlement en de lidstaten.

Partner Content