10 manieren om gelukkiger te zijn op het werk

© getty
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Wie zijn job graag doet, voert zijn taken doorgaans ook beter uit.

Vaak brengen we meer tijd door op de werkvloer dan thuis. Daarom is het erg belangrijk dat je je goed voelt op deze plek. Maar hoe doe je dat? 10 tips.

1. Blijf trouw aan jezelf

De belangrijkste oorzaak voor onvrede op de werkvloer is zonder meer de werkdruk. We kunnen niet ontkennen dat die ontzettende groot is geworden. Iemand ontlasten, hoeft echter niet te betekenen dat er mensen moeten worden bijgezet. Vaak zitten sommige werknemers gewoon niet op de juiste plaats of worden ze voor de juiste zaken ingezet.

Soms moet je voor jezelf durven toegeven dat bepaalde taken beter door een ander uitgevoerd worden. Dat kan zonder dat dit grootse veranderingen met zich moet meebrengen.

2. Heb een doel voor ogen

Mensen voelen zich over het algemeen pas gelukkig wanneer ze het gevoel hebben dat ze vooruitgang boeken. Bij sommige jobs is dat erg duidelijk, bij andere niet. Leg jezelf daarom concrete en haalbare doelen op.

3. Vraag een eerlijk loon

Hoe groter het verschil tussen hoeveel je vindt dat je zou moeten verdienen en hoeveel je werkelijk verdient, hoe minder gelukkig je bent.

4. Vraag feedback

Als het aankomt op jobtevredenheid is geen nieuws voor veel werknemers hetzelfde als slecht nieuws. Negatieve feedback krijgen, is uiteraard niet leuk. Maar zo weet je wel waar je staat en welke verbeteringen je kan doen. Positieve feedback motiveert mensen. In beide gevallen leer je iets bij. Dring er dus bij je baas op aan om geregeld samen te zitten om je prestaties te bespreken.

5. Voorkom kleine belemmeringen

Het koffieapparaat dat niet werkt of dezelfde informatie die twee keer moet worden ingevoerd. Uit onderzoek blijkt dat de tevredenheid op de werkvloer erg wordt beïnvloed door kleine dagelijkse belemmeringen. Deze kleine tegenslagen stapelen op, waardoor slechts een koffiemachine dat niet werkt de spreekwoordelijke druppel kan zijn. Aarzel niet en spreek de verantwoordelijke hierover aan.

6. Durf te peilen naar verwachtingen binnen de organisatie

Werknemers klagen geregeld over het feit dat de baas weinig communiceert over het reilen en zeilen van de directie en de algemene beslissingen die een bedrijf neemt. Mensen willen weten wat er omgaat in de hoogste rangen. Zij beschouwen informatie als een wederdienst. Weten wat er concreet van je wordt verwacht is belangrijk.

7. Problemen thuis staan gelijk aan problemen op het werk

Niet tevreden zijn met een job, kan dieperliggende oorzaken hebben die losstaan van de situatie op de werkvloer. Problemen thuis, worden simpelweg meegenomen naar het werk. Negeer deze problemen dan ook niet.

8. Zoek complexiteit en variatie

Simpele opdrachten leiden tot verveling. Daarom halen mensen met afwisselende en iets moeilijkere taken meer voldoening uit hun job. Je hebt misschien de neiging om in eerste instantie moeilijke taken te vermijden, maar op langere termijn maken uitdagingen je gelukkiger.

9. Laat je bijscholen

Werknemers die gelukkig zijn in hun job, geven beduidend meer aan dat hun werkgever de voorbije jaren sterker investeerde in loopbaanbegeleiding dan minder gelukkige werknemers (26 procent vs. 18 procent). Ook bijscholingen spelen een belangrijke rol, want gelukkige werknemers zijn vaker tevreden over het opleidingsaanbod van hun bedrijf (61 procent vs. 24 procent).

10. Pauzeer

Werkgeluk zit vaak ook in kleine zaken, zoals koffiepauzes. Werknemers die gelukkig zijn op het werk, zeggen vaker dat ze voldoende kunnen pauzeren tijdens hun werkdag (80 procent vs. 58 procent).

*****

Tot slot nog dit: streef niet naar 100 procent gelukkig zijn, ook niet op het werk. Dat is niet haalbaar. We moeten af en toe ook eens kunnen zeggen dat we gewoon tevreden zijn. Elke job heeft zijn kleine kantjes en er zal altijd wel een collega zijn die je minder goed ligt. Ook in het leven buiten de werkvloer zijn er al eens minder goede momenten. Relativeren is de boodschap.

Als je kan zeggen dat je voor 75 procent gelukkig bent op het werk, dan gooi je dat niet zomaar overboord. Zoek daarnaast iets wat je blij maakt en je extra voldoening geeft. Een vier vijfde job kan hier een oplossing zijn.

Is de arbeidsvreugde er helemáál niet, dan verspil je je tijd. Als het je dus echt te hoog zit, is het niet fout om een andere job in beschouwing te nemen, maar doe dit weloverwogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content