De ene groep krijgt dagelijks een kleine, concrete tip, de tweede een moeilijker en diepgaander geluksadvies en de derde groep wordt ongemoeid gelaten. Tot een half jaar nadien wordt bij alle proefpersonen het effect op het geluk gemeten.

De tips werden geleverd door Leo Bormans, auteur van de bestseller "The World Book of Happiness". Het persoonlijk geluk is volgens wetenschappers voor 50 procent genetisch bepaald en voor 10 procent door omstandigheden. De overige 40 procent hebben we zelf in handen en is afhankelijk van de wijze waarop we, al dan niet angstig, ontevreden of hoopvol en optimistisch, naar de werkelijkheid en naar ons leven kijken.

Bormans bestempelt zijn gelukstips, die ook terug te vinden zijn in publicaties als "De Gelukskalender 2013" en "De Schatkist vol Geluk", als "duwtjes in de rug voor meer geluk". In het onderzoek zal worden nagegaan welke groepen - mannen, vrouwen, jong en oud - het meeste baat hebben bij de gelukstips.

Doelgroepen

Prof. Patrick Luyten zei bij de persvoorstelling ook te hopen dat het onderzoek tips oplevert voor specifieke groepen zoals hartpatiënten. De onderzoekers willen op basis van de resultaten daarnaast adviezen geven aan artsen die patiënten met psychosociale problemen over de vloer krijgen.

Hoewel België met 7,3 op 10 in de top-20 staat van de meest gelukkige landen ter wereld is er volgens Leo Bormans ook hier nog veel werk aan de winkel. (Belga/INM)

De ene groep krijgt dagelijks een kleine, concrete tip, de tweede een moeilijker en diepgaander geluksadvies en de derde groep wordt ongemoeid gelaten. Tot een half jaar nadien wordt bij alle proefpersonen het effect op het geluk gemeten. De tips werden geleverd door Leo Bormans, auteur van de bestseller "The World Book of Happiness". Het persoonlijk geluk is volgens wetenschappers voor 50 procent genetisch bepaald en voor 10 procent door omstandigheden. De overige 40 procent hebben we zelf in handen en is afhankelijk van de wijze waarop we, al dan niet angstig, ontevreden of hoopvol en optimistisch, naar de werkelijkheid en naar ons leven kijken. Bormans bestempelt zijn gelukstips, die ook terug te vinden zijn in publicaties als "De Gelukskalender 2013" en "De Schatkist vol Geluk", als "duwtjes in de rug voor meer geluk". In het onderzoek zal worden nagegaan welke groepen - mannen, vrouwen, jong en oud - het meeste baat hebben bij de gelukstips. Doelgroepen Prof. Patrick Luyten zei bij de persvoorstelling ook te hopen dat het onderzoek tips oplevert voor specifieke groepen zoals hartpatiënten. De onderzoekers willen op basis van de resultaten daarnaast adviezen geven aan artsen die patiënten met psychosociale problemen over de vloer krijgen. Hoewel België met 7,3 op 10 in de top-20 staat van de meest gelukkige landen ter wereld is er volgens Leo Bormans ook hier nog veel werk aan de winkel. (Belga/INM)