Het is een klassieke gewoonte, vanaf het eerste spuitje voor een kleuter: het advies van niet te kijken naar de prik om te vermijden dat je hem voelt - of toch op zijn minst dat je hem ervaart als uiterst pijnlijk. Maar blijkbaar was nog nooit wetenschappelijk getest of het ook de realiteit is.

In het vakblad Pain beschrijven wetenschappers de reacties van patiënten op diverse experimentele situaties, en de reacties van mensen die naar video's van inspuitingen moesten kijken. De resultaten bevestigen dat het kijken naar een prik inderdaad beduidend meer pijn oplevert dan het doen alsof het niet gebeurt. Dat was zelfs zichtbaar op neurologisch niveau, door een rechtstreekse activatie van het autonoom zenuwstelsel dat pijnprikkels doorgeeft.

Eerdere pijnlijke ervaringen versterken het pijngevoel van een nieuwe inspuiting. Het helpt dat de inspuitende arts of verpleegster/verpleger tijdens de prik wat afleidende informatie geeft, zodat je minder op de naald geconcentreerd bent.

Allemaal evidente kennis dus, maar het is altijd nuttig te bevestigen dat volkswijsheid een stevige wetenschappelijke basis kan hebben. (DD)

Het is een klassieke gewoonte, vanaf het eerste spuitje voor een kleuter: het advies van niet te kijken naar de prik om te vermijden dat je hem voelt - of toch op zijn minst dat je hem ervaart als uiterst pijnlijk. Maar blijkbaar was nog nooit wetenschappelijk getest of het ook de realiteit is. In het vakblad Pain beschrijven wetenschappers de reacties van patiënten op diverse experimentele situaties, en de reacties van mensen die naar video's van inspuitingen moesten kijken. De resultaten bevestigen dat het kijken naar een prik inderdaad beduidend meer pijn oplevert dan het doen alsof het niet gebeurt. Dat was zelfs zichtbaar op neurologisch niveau, door een rechtstreekse activatie van het autonoom zenuwstelsel dat pijnprikkels doorgeeft. Eerdere pijnlijke ervaringen versterken het pijngevoel van een nieuwe inspuiting. Het helpt dat de inspuitende arts of verpleegster/verpleger tijdens de prik wat afleidende informatie geeft, zodat je minder op de naald geconcentreerd bent. Allemaal evidente kennis dus, maar het is altijd nuttig te bevestigen dat volkswijsheid een stevige wetenschappelijke basis kan hebben. (DD)