‘Kennis huisartsen over hepatitis C niet altijd voldoende’

© iStock

In ons land zijn zo’n 70.000 mensen besmet met de leverziekte hepatitis C, maar de helft weet dat niet.

Er moet meer in het werk gesteld worden om de leveraandoening hepatitis C in België uit te roeien en de toegang tot een behandeling uit te breiden. Daartoe roepen de professoren Sven Francque (UZ Antwerpen) en Yves Horsmans (Cliniques Universitaires Saint-Luc) maandag op, in het kader van de Werelddag tegen hepatitis op 28 juli. Ze organiseerden de “Save Your Liver” (“Red je lever”)-barometer onder Belgische huisartsen. “Daaruit blijkt een aantal belangrijke punten die wijzen op de nood aan betere voorlichting en educatie”, luidt het.

In België zijn naar schatting ruim 70.000 mensen geïnfecteerd met hepatitis C, tegenover 130 tot 150 miljoen wereldwijd, en is de ziekte verantwoordelijk voor 300 doden per jaar. Bijna de helft van de geïnfecteerde Belgen zou niet weten dat ze besmet zijn omdat er geen duidelijke symptomen zijn. Daarom moet er meer ingezet worden op screening, preventie en behandeling, zeggen de professoren. Ze organiseerden daarom de “Save Your Liver”-barometer onder huisartsen.

Nieuwe behandeling

“Hoewel hun kennis van hepatitis C vanzelfsprekend in het algemeen veel beter is dan die van de bevolking, zijn er toch nog een aantal belangrijke punten die wijzen op de nood aan betere voorlichting en educatie”, luidt het. Hoewel er nog geen vaccin bestaat tegen de ziekte, blijkt uit de barometer onder meer dat twee op de tien huisartsen denkt van wel. Daarnaast denkt onder meer nog bijna 30 procent van de huisartsen ten onrechte dat het gebruik van contraceptie niet nodig is om besmetting te voorkomen, denkt de helft foutief dat een grondige reiniging van bloedtransfusieapparatuur volstaat om een besmetting te voorkomen en geloven ruim vier op de tien artsen ten onrechte niet dat hepatitis C genezen kan worden in 90 procent van de gevallen.

In 2015 kwam in ons land een nieuwe behandeling op de markt die het mogelijk maakt om de ziekte te genezen. “Tot op heden werden ongeveer 1.500 patiënten in ons land behandeld. Maar we moeten ons blijven inzetten om de screening, preventie en behandeling in België te verbeteren”, zegt Francque. De nieuwe behandeling wordt enkel voorgeschreven aan patiënten in een geavanceerd stadium van de ziekte. “Nochtans maken de nieuwe behandelingen het mogelijk om een heel hoog genezingspercentage van meer dan 95 procent te behalen”, luidt het. Voor de toekomst wordt daarom een bredere toegang tot de behandeling in ons land overwogen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content