Zij alleen hebben de expertise om genuanceerde informatie en psychologische begeleiding te verschaffen. Dat stelt het KCE in een persbericht bij de publicatie dinsdag van twee rapporten over borstkanker en erfelijkheid.

Erfelijke borstkankers komen eerder zeldzaam voor: ze vormen volgens het KCE naar schatting 5 tot 10 procent van alle borstkankers. Het voorkomen van twee borstkankers in eenzelfde familie is meestal een ongelukkig toeval, want borstkanker is nu eenmaal de meest frequente kanker bij vrouwen.

Bij twijfel: raadpleeg een borstkankerspecialist

De belangrijkste boodschap van het KCE aan het grote publiek, is dat ongeruste vrouwen niet mogen twijfelen om de borstkankerspecialisten in de talrijke borstklinieken in ons land te raadplegen. Elke borstkliniek heeft steeds een samenwerkingsakkoord met één van de acht Belgische genetische centra. De genetische centra bieden, naast het uitvoeren van genetische testen, ook de nodige psychologische begeleiding aan de hele familie aan.

De genetische testen zijn zich volop aan het democratiseren en verspreiden. Op het internet verkopen privé bedrijven 'doe-het-zelf' testen, waarbij de mensen de resultaten via een eenvoudige e-mail ontvangen, zonder er echt de draagwijdte van te kunnen begrijpen. "De testen en consultaties van de genetici zouden moeten worden geïntegreerd in de werking van de borstklinieken waarmee zij een samenwerkingsakkoord hebben afgesloten. Dat zou idealiter de samenwerking tussen beide moeten versterken. Vandaag is de aanpak van de centra echter nog te uiteenlopend, daarom is een harmonisering van hun praktijk noodzakelijk".

Genetische eigenschappen

Het tweede KCE-rapport heeft betrekking op de genetische eigenschappen van de kankercellen, meer bepaald op de moleculaire profileringstesten die vandaag nog niet routinematig worden uitgevoerd. Op basis van de mutaties in het kankerweefsel van een patiënte kan het risico op uitzaaiingen of op herval min of meer precies worden voorspeld. Gevolg is dat men vrouwen met een laag ingeschat risico eventueel een belastende chemotherapie kan besparen, zonder dat dit hun kans op overleving verkleint.

(Belga)

Zij alleen hebben de expertise om genuanceerde informatie en psychologische begeleiding te verschaffen. Dat stelt het KCE in een persbericht bij de publicatie dinsdag van twee rapporten over borstkanker en erfelijkheid. Erfelijke borstkankers komen eerder zeldzaam voor: ze vormen volgens het KCE naar schatting 5 tot 10 procent van alle borstkankers. Het voorkomen van twee borstkankers in eenzelfde familie is meestal een ongelukkig toeval, want borstkanker is nu eenmaal de meest frequente kanker bij vrouwen. Bij twijfel: raadpleeg een borstkankerspecialist De belangrijkste boodschap van het KCE aan het grote publiek, is dat ongeruste vrouwen niet mogen twijfelen om de borstkankerspecialisten in de talrijke borstklinieken in ons land te raadplegen. Elke borstkliniek heeft steeds een samenwerkingsakkoord met één van de acht Belgische genetische centra. De genetische centra bieden, naast het uitvoeren van genetische testen, ook de nodige psychologische begeleiding aan de hele familie aan. De genetische testen zijn zich volop aan het democratiseren en verspreiden. Op het internet verkopen privé bedrijven 'doe-het-zelf' testen, waarbij de mensen de resultaten via een eenvoudige e-mail ontvangen, zonder er echt de draagwijdte van te kunnen begrijpen. "De testen en consultaties van de genetici zouden moeten worden geïntegreerd in de werking van de borstklinieken waarmee zij een samenwerkingsakkoord hebben afgesloten. Dat zou idealiter de samenwerking tussen beide moeten versterken. Vandaag is de aanpak van de centra echter nog te uiteenlopend, daarom is een harmonisering van hun praktijk noodzakelijk". Genetische eigenschappen Het tweede KCE-rapport heeft betrekking op de genetische eigenschappen van de kankercellen, meer bepaald op de moleculaire profileringstesten die vandaag nog niet routinematig worden uitgevoerd. Op basis van de mutaties in het kankerweefsel van een patiënte kan het risico op uitzaaiingen of op herval min of meer precies worden voorspeld. Gevolg is dat men vrouwen met een laag ingeschat risico eventueel een belastende chemotherapie kan besparen, zonder dat dit hun kans op overleving verkleint. (Belga)