Dat blijkt uit het onderzoek waarmee dr. Erwin Van Kerschaver, hoofdarts bij Kind en Gezin, onlangs promoveerde tot doctor in de medische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen.

Van Kerschaver onderzocht de resultaten van de gehoorscreening, op basis van hersenstamaudiometrie, die Vlaanderen sinds 10 jaar uitvoert op kinderen van drie weken oud, in totaal meer dan 100.000 pasgeborenen. Door die screening worden 96 procent van alle pasgeborenen in Vlaanderen getest, wat volgens dr. Van Kerschaver uniek is in de wereld.

Tussen oktober en januari meer kans op doofheid

Volgens dit onderzoek was het voorkomen van bevestigd gehoorverlies niet significant verschillend tussen stedelijke en rurale gebieden, maar tijdelijk gehoorverlies is in stedelijke gebieden wel vier keer hoger dan in landelijke gebieden. Verder blijken kinderen die tussen oktober en januari geboren zijn meer tijdelijke gehoorverliezen te hebben.

Het is voor het eerst dat een aantal socio-demografische risicofactoren voor aangeboren doofheid aan het licht worden gebracht. (Belga/TE)

Dat blijkt uit het onderzoek waarmee dr. Erwin Van Kerschaver, hoofdarts bij Kind en Gezin, onlangs promoveerde tot doctor in de medische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Van Kerschaver onderzocht de resultaten van de gehoorscreening, op basis van hersenstamaudiometrie, die Vlaanderen sinds 10 jaar uitvoert op kinderen van drie weken oud, in totaal meer dan 100.000 pasgeborenen. Door die screening worden 96 procent van alle pasgeborenen in Vlaanderen getest, wat volgens dr. Van Kerschaver uniek is in de wereld. Tussen oktober en januari meer kans op doofheid Volgens dit onderzoek was het voorkomen van bevestigd gehoorverlies niet significant verschillend tussen stedelijke en rurale gebieden, maar tijdelijk gehoorverlies is in stedelijke gebieden wel vier keer hoger dan in landelijke gebieden. Verder blijken kinderen die tussen oktober en januari geboren zijn meer tijdelijke gehoorverliezen te hebben. Het is voor het eerst dat een aantal socio-demografische risicofactoren voor aangeboren doofheid aan het licht worden gebracht. (Belga/TE)