Jonge Jehova-getuige schakelt advocaat in om te kunnen sterven

© Reuters

Een 22-jarige Brit overlijdt aan de gevolgen van sikkelcelanemie, een perfect behandelbare bloedziekte, omdat hij de reddende bloedtransfusie weigert. Om te verhinderen dat de artsen hem toch zouden behandelen, schakelde hij een advocaat in.

Drie weken hebben artsen geprobeerd een jonge man in leven te houden die leed aan sikkelcelanemie, een erfelijke aandoening waarbij hemoglobine, het zuurstofbindende eiwit in de rode bloedcellen afwijkend is. Als gevolg daarvan kunnen de rode bloedcellen minder zuurstof opnemen. De ziekte wordt gekenmerkt door crises met ernstig zuurstoftekort, die worden opgevangen met een bloedtransfusie.

Getuigen van Jehova weigeren echter iedere bloedtransfusie, op basis een letterlijke interpretatie van passages uit de Bijbel. Het Wachttorengenootschap schrijft letterlijk dat transfusies met vol bloed en bepaalde bestanddelen van bloed (waaronder rode bloedcellen) niet kunnen op straffe van uitsluiting.

Alternatieven Tot voor enkele jaren beschikten artsen over een alternatief voor hardnekkige Jehova’s met een levensbedreigende bloedziekte. Ze gebruikten een hemoglobine-oplossing uit runderbloed, wat hun Kerk wel aanvaardbaar vond. Omwille van veiligheidsredenen werd deze toepassing echter stopgezet.

Britse professoren in hematologie hebben de voorbije weken gezocht naar andere alternatieve mogelijkheden, zoals een transfusie met artificiële bloedproducten, ten einde de Brit in leven te houden. Helaas, zonder succes. Onderzoek naar artificieel bloed is wel aan de gang, maar de praktische toepassing laat nog minstens 5 jaar op zich wachten. In de overgangsperiode kunnen Jehova-getuigen die bloed nodig hebben, niet geholpen worden.

Vrije wil

Voor de artsen zat er dus niks anders op om de jongeman te laten sterven. Pogingen om hun jonge patiënt op andere gedachten te brengen werden voortdurend gecounterd door zijn moeder, eveneens Jehova-getuige en een andere zielsverwant. Beide zaten in de 3 weken dat de Brit gehospitaliseerd was, aan zijn bed gekluisterd.

Een patiënt kan therapie weigeren, wanneer hij dat bij volle bewustzijn doet en daar alleen over beslist. Om te verhinderen dat de artsen toch zouden ingrijpen op het moment dat de patiënt minder bewust was of in coma ging, werd zelfs een advocaat onder de arm genomen.

Er werd akte genomen van de beslissing dat de patiënt geen transfusie wilde zodra hij het bewustzijn verloor noch dat zijn nabestaanden postuum nalatenschap zou kunnen worden aangewreven. Hij is nu gelukkig bij God.

Marleen Finoulst, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content