Jicht, de pijnlijke gewrichtsaandoening van weleer, is opnieuw in opmars. Bijna 220.000 Belgen zouden eraan lijden, zo bericht Le Soir.

Het is de meest voorkomende reumatische ontsteking in geïndustrialiseerde landen. De ziekte raakt zo'n 2 procent van de bevolking - of 1 persoon op de 50. Jaar na jaar wint de ziekte terrein.

Alcohol en junkfood worden als voornaamste boosdoeners aangewezen. De voornaamste oorzaak is een excessieve consumptie van bier. Daarop volgt fructose. De suiker is massaal aanwezig in industriële voeding en dan vooral frisdranken. (Belga/WB)

Jicht, de pijnlijke gewrichtsaandoening van weleer, is opnieuw in opmars. Bijna 220.000 Belgen zouden eraan lijden, zo bericht Le Soir. Het is de meest voorkomende reumatische ontsteking in geïndustrialiseerde landen. De ziekte raakt zo'n 2 procent van de bevolking - of 1 persoon op de 50. Jaar na jaar wint de ziekte terrein. Alcohol en junkfood worden als voornaamste boosdoeners aangewezen. De voornaamste oorzaak is een excessieve consumptie van bier. Daarop volgt fructose. De suiker is massaal aanwezig in industriële voeding en dan vooral frisdranken. (Belga/WB)